Kıyıdan geri çekilme sürecinde kent-kıyı ilişkisi, kentsel kıyı tanımı ve bu kavrama dayalı kentsel kıyı gelişme stratejileri: İstanbul örneği
Interralations of a city and costs in the process of shore clearing, a definition of unban shores, and a developments strategies of urban shores based on the definition: A case study of Istanbul
- Tez No: 85043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: kentsel kıyı, teknoloji, ekoloji, planlama, ortaklık
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu çalışmada; kıyıdan geri çekilme île boşalan kentsel kıyıların yeniden geliştirilmesinde, kent - kıyı ilişkisinin başlamasından günümüze kadar etkili olan ve kıyıları biçimlendiren ve gelecekte de biçimlenmesinde etkili olacak faktörlerin saptanması ve bu faktörlere dayalı kentsel kıyı kavramı ile birlikte, bütüncül ve kapsamlı bir kentsel kıyı gelişme önerisinin oluşturulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, birinci aşamada fiziksel, toplumsal ve ekonomik boyutu ile çevre kavramı vurgulanmakla birlikte, kentleşme süreci ile başlayan, günümüze kadar gelen süreçte kent - kıyı ilişkisi ve bu ilişkide etkili olan ulaşım, savunma, teknlojik, ekonomik, planlama ve yasalar gibi faktörlerin etkileri, sanayileşme öncesi, sanayileşme, kıyıdan geri çekilme ve kıyıların yeniden geliştirilmesi dönemleri ile birlikte araştırılıp çeşitli varsayımlarda bulunulmuştur. İkinci aşamada ise, İstanbul kenti özelinde kuruluşundan günümüze, birinci aşamada belirlenen belirlenen dönemler içinde, yine birinci etapta belirlenen faktörlerin kent ve kent - kıyı ilişkisine etkileri belirlenmiştir. Çalışmanın üçüncü aşamasında ise, dünyadaki ve fîklemizdeki kent kıyı ilişkisine dayalı gelişme örnekleri, planlama ve organizasyon boyutuyla ele alınmış, dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmelerin bir karşılaştırılması yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda ise, belirlenen varsayımlar İstanbul özelinde test edilerek, kentsel kıyı tanımını içeren kentsel kıyı gelişme stratejileri belirlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is in the process of the clearing of the shores in the urban areas, to explore the factors which affet the formation of shores since the beginning of the interrelation in between cities and the shores and in future. Moreover, to develop a comprehensive shore development model for urban areas as well as a defination of urban shores. In the direction of this aim, in the first stage, the concept of environment is stressed together with its social, spatial and economic aspects. Thereafter, relations of urban and shores, and the factors which affect this reletions such as, transportation, technology, defence, economy, planning and the code of laws are investigated in the urbanisation process. Meanwhile, redevelopment of the shores is explored in the pre - industrial and industrial period, and new hypothesises are developed on these aspects. In the second stage, the affects of the factors which are mentioned in the first stage, on the city of Istanbul and its shores are explored, and it is tested in the Istanbul Metropoliten Area. In the third stage of study, development examples which based on the urban - shore relation in the world and Turkey are investigated together with aspects of planning and organization, and the developments in the world and Turkey are compared. In the last stage, the hypothesises are tested via findings from the case study, and a proposal is made for development of shores in the city of Istanbul which also consist of a definition of shores in urban areas.Keywords : urban shore, technology, ecology, planning, partnership