Bağımsız denetçilerin denetim riskine yönelik yaklaşımları ve bir inceleme
The audit risk of independent auditors approaches to and a review
  1. Tez No: 850462
  2. Yazar: ZÜLEYHA ÖZPOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZE ESMERAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Denetim Riski, Denetim Risk Modeli, Independent Audit, Audit Risk, Audit Risk Model
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Günümüz şartlarında işletmelerin finansal tablolarıyla ilgilenen çıkar gruplarının fazlalaşması ve farklılaşması doğrultusunda finansal tablolara duyulan güvenilirlik ihtiyacının artması, bu tabloların bağımsız uzman bir denetçi tarafından denetlenmesi gereğini ve önemini de artırmıştır. Bağımsız denetim faaliyetlerinde müşteri kabulünden, denetim raporunun hazırlanmasına kadar tüm aşamalarda uygulanacak olan denetim prosedürlerinin hazırlanmasında denetim riskleri büyük öneme sahiptir. Bağımsız denetçi risk seviyesini denetimin planlanma aşamasında tespit eder, denetimin yürütülmesi aşamasında hangi denetim tekniklerini uygulayacağını ve hangi iş süreçlerine ne kadar zaman ayrılması gerektiğini belirler. Son olarak finansal tablolara makul bir güvence vermek amacıyla denetim raporunu hazırlar ve ilgililere bildirir. Denetimin tüm aşamalarında bağımsız denetçinin denetlemeyi kabul ettiği işletmede gerçekleştirilen faaliyetleri ve finansal tablolarına mesleki yargı içerinde yaklaşması, önemli hilelerin ve hataların tespit edilmesinde ve risklere bağlı olarak toplanacak yeterli ve uygun denetim kanıtının tespitinde son derece önemlidir. Bu çalışmada bağımsız denetim faaliyetinin yürütülmesi sürecinde denetim riskinin ve riski düşürmek için alınan önemler aktarılmaya çalışılmış ve bağımsız denetim kuruluşlarının veya bağımsız denetçilerin denetim riskine karşı yaklaşımlarıyla, denetim riskini ve modelini belirlemede nelere dikkat ettiği, aldıkları önlemler çalışmanın amacı doğrultusunda risk denetiminde kullanılan bağımsız denetim yazılımı uygulaması üzerinden anlatılmaya çalışılmıştır. Bu uygulama ile bağımsız denetim kuruluşlarının veya bağımsız denetçilerin bağımsız denetim riskini en aza indirebilmek için nasıl bir yaklaşımla nasıl bir yol izlediklerini ortaya koymak bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's conditions, the increasing need for reliability of financial statements in line with the increase and differentiation of interest groups interested in the financial statements of enterprises has also increased the need and importance of auditing these statements by an independent expert auditor. Audit risks are of great importance in the preparation of audit procedures that will be applied at all stages from customer acceptance to the preparation of the audit report in independent audit activities. The independent auditor determines the level of risk at the planning stage of the audit, determines which audit techniques to apply at the stage of conducting the audit, and how much time should be allocated to which business processes. Finally, in order to provide reasonable assurance to the financial statements, it prepares the audit report and notifies it to the interested parties. At all stages of the audit, it is extremely important for the independent auditor to approach the activities performed and financial statements of the entity he/she agrees to audit within professional jurisdiction, in order to detect significant fraud and errors and to determine sufficient and appropriate audit evidence to be collected depending on the risks. In this study, it was tried to convey the audit risk in the process of conducting independent audit activities and the importance taken to reduce the risk, and it was tried to explain what independent audit organizations or independent auditors pay attention to in determining the audit risk and model with their approaches to audit risk, the measures they take through the application of independent audit software used in risk audit in line with the purpose of the study. With this application, it is the purpose of this study to reveal how independent audit organizations or independent auditors follow a way with an approach to minimize the risk of independent audit.