İç denetimin risk yönetimindeki rolü üzerine kavramsal inceleme
Conceptual analysis of the role of risk management in internal auditing
- Tez No: 309266
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Denetim, Merkezi Uyumlaştırma Birimi, Uluslar Arası İç Denetim Standartları, Risk Yönetimi, Etkinlik ve güvence verme, Internal Auditing, Central Harmonization Unit, International Internal Auditing Standards, Risk Management, Effectiveness, Sponsion
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Özel sektörde ve bazı ülkelerin kamu sektöründe uzun yıllardan beri uygulama alanı bulan iç denetim, ülkemizde de kamu sektöründe uygulanmaya başlamıştır. Bu çerçevede, iç denetim 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile sistemimize dahil edilmiştir. İç denetim, yeni bir kavram olmasından dolayı, faaliyet alanının ne olduğu, uygulamada kamu idarelerine ne tür yeni katkılar sağlayacağı, iç denetçinin yetkisinin ne olması gerektiği, mevcut denetim uygulamalarına göre ne gibi farklılıklar göstereceği sorgulanmaktadır.5018 sayılı kanunda iç denetim; kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla yapılan bağımsız, nesnel güvence sağlama ve danışmanlık faaliyeti olarak tanımlanmaktadır. Bu faaliyetler,'' idarelerin yönetim ve kontrol yapıları ile mali işlemlerinin risk yönetimi, yönetim ve kontrol süreçlerinin etkinliğini değerlendirmek ve geliştirmek yönünde sistematik, sürekli ve disiplinli bir yaklaşımla ve genel kabul görmüş standartlara uygun olarak gerçekleştirilir? hükmü ile iç denetimin risk yönetimindeki rolü belirlenmiştir.İç denetimin, sertifikalı İç denetçiler tarafından yapılması benimsenmiştir. Yeni denetim anlayışında ön plana çıkan en önemli husus, risk esasına dayalı denetimdir. İç Denetçiler, süreç bittikten sonra değil süreç içerisinde kontrollerin etkinliğini değerlendiren, kontrollerin eksikliği durumunda önerilerde bulunan aktörler konumuna getirilmiştir. Riski, yapılan bir iş sonucunda, elde edilmek istenen amaca yönelik her türlü tehdit olarak tanımlamak mümkündür. İç denetçiler, İdareler tarafından yapılan işlerin denetiminde süreç içerisinde olması muhtemel riskleri ve bu riskleri bertaraf edecek kontrolleri birlikte değerlendirmektedir. Dolayısı ile idarelerce riskin nasıl yönetildiğinin değerlendirilmesi İç denetiminin önemli görevlerinden birisi haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Internal Auditing is a very well-known standard currently in application mainly in private sector throughout the world. It is beginning to be accepted as a de-facto standard in public sector of some countries. Turkey has recently passed a law number 5018 which regulates the use of internal audit in Turkish public financial management and control system. Because internal auditing is a new term in Turkey, its active field, its benefit to public sector, internal auditor?s jurisdiction and it?s differences from the current auditing mechanisms is still questioned.In the law numbered 5018, Internal Auditing is defined as follows: To add value to public administration and improve the work economic worth of resources, effectiveness and efficiency is essential to evaluate and manage to be managed by and guidance to make independent, objective assurance and consulting activity is robust. The role of Internal Auditing in Risk Management can be explained by; Internal auditing activities are taken in management, control and risk management of economical subjects of organizations with a systematic, continuous and disciplined approach by using appropriate generally approved standards.It is stated that Internal Auditing should be done by Certified Internal Audits. Risk based auditing is a crucial point in new auditing concept. With this concept, internal audits now qualify the effectiveness of controls not after the auditing process but during the process. Also they provide suggestions in cases like lack of control. It is possible for us to define the term Risk as; any treat that can affect the expected outcome of a process. In the auditing process of management procedures, internal audits should evaluate possible risks and counter measure controls together. Hence, evaluation of risk management done by organizations became an important duty of Internal Auditing.