Psikomotorisite öğretmen eğitim programının karma araştırma deseni ile öğretmenler tarafından değerlendirilmesi: SOYAÇ örneği
A mixed method research on the evaluation of psychomotricity teacher training program with the teachers: SOYAC model
- Tez No: 850465
- Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA ÖZDEN BADEMCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikomotorisite, Beden Farkındalığı, Duygu Düzenleme Becerileri, Bilinçli Farkındalık, Öğretmen – Öğrenci İlişkisi, psychomotricity, interoception, emotional regulation strategies, mindfulness, teacher – student relationship
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Oyun temelli eğitimler ile öğretmenleri sınıf içinde desteklemeyi amaçlayan Yenilikçi Oyun Bavulu ile Oyun Kurucu Öğretmen Eğitim Destek Projesi kapsamında, Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar İçin Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ) koordinatörlüğünde, Psikomotorisite Öğretmen Eğitim Programı Haziran 2022 ve Eylül 2022 tarihlerinde iki farklı öğretmen grubuna sunulmuştur. Mevcut araştırma, eğitimin değerlendirilmesi amacıyla açımlayıcı sıralı karma araştırma yöntemi kullanılarak oluşturulmuştur. Araştırmanın katılımcılarını eğitim programına katılan, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde öğretmenlik yapmakta olan farklı kademe ve branşlardan 71 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel bölümünde, her iki eğitim için ayrı ayrı olacak şekilde, tek gruplu ön test – son test yarı deneysel desen uygulanmıştır. Katılımcılara Beş Faktörlü Bilgece Farkındalık Ölçeği – Kısa Formu (BFBFÖ-KF), Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği (DDBÖ) ve Çok Boyutlu Bedensel Farkındalık Değerlendirmesi-II (ÇBBFD- II) verilmiştir. Verilerin analizi için, Bağımlı Gruplar T-Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi uygulanmıştır. Araştırmanın bulguları, iki eğitimde de katılımcıların duygu düzenleme becerileri düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğunu; bilinçli farkındalık düzeylerinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir değişim olmadığını göstermektedir. Haziran 2022 eğitimine dair bulgular ÇBBFD- II 8 alt ölçeğinde; Eylül 2022 eğitimine dair bulgular ise ÇBBFD- II 4 alt ölçeğinde istatistiksel olarak anlamlı değişimler olduğunu göstermektedir. Araştırmanın nitel bölümünde, gönüllü 10 öğretmen ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Yapılan yorumlayıcı fenomenolojik analizin bulguları; öğretmenlerin sınıfı kapsama becerilerinin geliştiğini, öğrencilerinin sosyal ve duygusal ihtiyaçlarına daha duyarlı olduklarını, sınıfta uygulayacakları psikomotor temelli araçlar edindiklerini ve öğretmenlerin eğitim programı aracılığıyla psikososyal ve mesleki açıdan desteklendiklerini göstermektedir. Araştırmaya ait nicel ve nitel bulgular ilgili literatür kapsamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the Playmaker Teacher Training Support Project with Innovative Play Suitcase which aims to support teachers in the classroom with play-based training, the Psychomotricity Teacher Training Program was offered to two different groups of teachers in June 2022 and September 2022 by Research and Application Centre for Children Living and Working on the Streets (SOYAC). A study with a mixed research design was conducted to evaluate the training program. The research participants comprised 71 teachers from different levels and branches who participated in the training program and worked in the Üsküdar district of Istanbul. In the quantitative part of the research, a one-group pretest-posttest quasi-experimental design was applied for both trainings separately. Participants were given the Five Facet Mindfulness Questionnaire- Short Form (FFMQ-S), the Emotion Regulation Skills Questionnaire (ERSQ), and the Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness-II (MAIA-II). For analysis of data, the Paired Sample T-Test and Wilcoxon Signed Rank Test were conducted. The findings of the research showed that there was a statistically significant increase in the participants' emotional regulation skills levels in both trainings and there was no statistically significant change in mindfulness levels. In the training conducted in June 2022, a statistically significant change was found in the 8 subscales of MAIA- II; in the training conducted in September 2022, a statistically significant change was found in the 4 subscales of MAIA- II. In the qualitative part of the research, in-depth interviews were conducted with 10 volunteer teachers. The findings of the interpretive phenomenological analysis showed that teachers' inclusive classroom skills have improved, teachers were more sensitive to the social and emotional needs of their students, they have acquired psychomotor-based tools to apply in the classroom, and teachers were supported psychosocially and professionally through the training program. Quantitative and qualitative findings of the research were evaluated within the scope of the relevant literature.