Nazan Bekiroğlu'nun romanlarında yol ve yolculuk
In the novels of Nazan Bekiroğlu the road and journey
- Tez No: 850506
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nazan Bekiroğlu, Roman, Yol, Yolculuk, Yol ve yolculuk, Nazan Bekiroğlu, Novel, Road, Journey, Road and journey
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Yol ve yolculuk, ilk anlatılardan günümüze kadar sözlü ve yazılı edebiyat geleneğinde yerini koruyan ve edebiyatımızda, bireyin hem maddesel hem de tinsel düzlemde yaşadığı değişim, dönüşüm ve olgunlaşma süreçlerini anlatmak için başvurulan başlıca temalardan biri olmuştur. Kuşkusuz kişinin ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel ve psikolojik sebeplerden ötürü gerçekleştirdiği yahut gerçekleştirmek zorunda kaldığı somut/soyut yolculuklar, özellikle roman türünde yansıma bulmuş ve yazarlar tarafından fiili ve hissî olmak üzere her iki yönüyle de ele alınmıştır. Günümüz Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Nazan Bekiroğlu'nun romanları ise roman kurgusuna dâhil edilen kişilerin fiziksel boyutta yaptıkları yolculuklarının yanı sıra iç âlemde yaşanan yolculukları da yansıtması bakımından yol/culuk izleğinin fiziksel ve içsel yönüne kaynaklık etmiştir. Bu çalışmada, Nazan Bekiroğlu'nun romanlarında fiziksel ve içsel planda gerçekleşen yolculukların roman kahramanlarına ve roman kurgusuna katkıları üzerinde durulmuş; yol/culuğun ortaya çıkış sebepleri, romanlarda hangi şekillerde vuku bulduğu ve roman kahramanları için nasıl sonuçlar doğurduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Doküman analizi yönteminin kullanıldığı çalışmanın birinci bölümünde, yol ve yolculuk kavramlarının tanımları yapılmış ve söz konusu kavramların edebiyat dünyasındaki yansımaları ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde; Nazan Bekiroğlu'nun hayatı, edebî kişiliği ve eserleri üzerinde durulmuş, yazarın romanlarının özetleri verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise ilgili eserler; yol ve yolculuk bağlamında çeşitli başlıklar altında incelenmeye tabi tutulmuş, incelenen eserlerde yol/culuk temasının fiziksel ve simgesel düzlemde kurguya aksettiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
From the earliest narratives to the present day, the road and the journey have been a major theme in oral and written literature, used to describe the processes of change, transformation and maturation experienced by individuals on both material and spiritual levels. Undoubtedly, the concrete/abstract journeys that people make or are forced to make due to economic, political, social, cultural and psychological reasons have been reflected in the novel genre and have been handled by the authors in both aspects, reel and emotional. The novels of Nazan Bekiroğlu, ın addition to the physical journeys of the people in the fiction of the novel, it has also been a source of the physical and inner aspects of the journey trace in terms of reflecting the journeys experienced in their inner worlds. This study emphasises the contributions of physical and inner journeys to the heroes and fiction of Nazan Bekiroğlu's novels; an attempt has been made to identify the reasons for the emergence of the journey, the ways in which it appears in the novels and the consequences for the protagonists of the novels. In the first part of the study, in which the document analysis method, the concepts of road and journey are defined and the reflections of these concepts in the world of literature are discussed. In the second part of the study, Nazan Bekiroğlu's life, literary personality and works are discussed and summaries of the author's novels are given. In the last part of the study, the related works are analysed under various headings in the context of road and journey; ın the works examined, it was observed that the theme of journey was reflected in fiction in physical and symbolic terms.