Utilizing mixed methods in social capital research
Sosyal sermaye araştırmasında karma yöntemlerin kullanımı
- Tez No: 850517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR YÜKSEL KAPTANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Karma yöntemler, yöntembilim, tamamlayıcı sıralı tasarım deseni, sosyal sermaye, Türkiye, Mixed-methods, methodology, complementary sequential design strategy, social capital, Turkey
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Nüfus Etütleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Araştırma Yöntemleri Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu tez, hala gelişmekte olan karma yöntemler araştırmasına ilişkin yöntem bilim alan yazınına bir katkı sağlama gayesini taşımaktadır. Karma yöntemler araştırmasında, araştırmanın tasarım deseni araştırmanın sürecini şekillendiren temel husustur ve bu aynı zamanda kullanılan yöntemlerin birleştirme sürecini de etkilemektedir. Karma yöntemler araştırmalarında yorumlama aşamasında gerçekleşen birleştirme işlemi, araştırmanın çıktılarını doğrudan etkilemektedir. Dolayısıyla, bu tezin amacı karmaşık bir sosyal olgu üzerine yapılacak karma yöntemler araştırması için uygun desen türünü aramak, karmaşık bir sosyal olguyu kavramak için karma yöntemler araştırmasının nasıl faydalı olacağını ve araştırma deseni, bütünleştirme ve yorumlama süreçlerinin nasıl gerçekleşeceğini görmektir. Bu çalışmada karma yöntemler araştırmamız için örnek karmaşık sosyal olgu olarak sosyal sermaye konusu ele alınmıştır. Bu tez kapsamındaki karma yöntemler araştırmasının hedefi, Türkiye'deki bireylerin sosyal sermayelerini mümkün olduğunca bütünlüklü bir şekilde ortaya koyabilmektir. Nicel bölümde, sosyal sermayeye ilişkin veri üretilmesine katkıda bulunan ülke genelini temsil eden araştırmalar incelenerek, bu konudaki en kapsamlı soruları içeren 2014-2015 Türkiye Zaman Kullanım Araştırmasının verileri kullanılmıştır. Faktör analizi yapılarak bir sosyal sermaye bileşik endeksi oluşturulmuştur. Endeksin, gündelik sosyalleşme, sosyal ağ destekleri ve kültürel sosyalleşme başlıklı üç alt endeksi bulunmaktadır. Nicel araştırma aşamasında sosyal sermayenin ağlar bileşenine ilişkin sonuçlar elde edilmiştir. Nitel araştırma aşamasında 8 kadın ve 8 erkek olmak üzere 16 kişiyle derinlemesine görüşme yapılmıştır. Nitel araştırma kapsamında sosyal sermayenin ağlar bileşenine ek olarak güven ve normlar bileşenlerine ilişkin bilgi sağlanmıştır. Çalışmanın son aşamasında her iki veri seti bir ortak gösterim matrisinde birleştirilmiştir. Araştırmada öne çıkan önemli bir bulgu, bireyin aile ve sosyal çevresinin sosyal sermaye için çok önemli olduğu ve bu çevrenin erkeklere kadınlara kıyasla daha güçlü araçlar sağladığıdır. Çalışmanın gerektirdiği şekilde bir birleştirme süreci yürütebilmek için 'tamamlayıcı sıralı tasarım' adıyla yeni bir tasarım deseni tanımlayarak bu deseni kullanmamız çalışmanın önemli bir çıktısı oldu. Diğer taraftan, bu çalışmanın amacı sosyal sermaye araştırmalarında kullanılacak bir soru formu sunmak olmasa da, karma yöntemler araştırmasının sonuçlarını bir sosyal sermaye anketinde kullanılmak üzere değerli bulduğumuz için, sosyal sermaye anketi hazırlamaya yönelik bir çalışmaya rehber olabilecek soru önerisi seti de çalışma kapsamında sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to contribute to the mixed-methods research methodology literature, which continues to develop. the main issue that shapes the course of a mixed methods research study is its design strategy, which influences the integration process of the research. As a major issue for mixed methods research methodology, integration during the interpretation phase of a mixed methods study directly affects the output of the study. With this regard, the aim of this thesis is to seek the appropriate design type for a mixed methods research on a complex social phenomenon, how mixed methods research would be beneficial to comprehend a complex social phenomenon, and to see how design strategy, integration, and interpretation processes would occur within mixed methods research. In this study, social capital concept was taken as an exemplar complex social phenomenon for the mixed methods research. The goal of the mixed methods research within this thesis is to comprehend social capital of the individuals in Turkey as completely as it can be. In the quantitative strand, nationally representative surveys that contribute to the generation of data on social capital were analysed, and data of the 2014-2015 Turkey Time Use Survey, which contains the most comprehensive questions on this subject were used. A composite index of social capital was created by conducting a factor analysis. The index involved three sub-indices, i.e. everyday sociability, social network support, and cultural sociability. The results of the quantitative research were related to the networks component of social capital. In the qualitative strand in-depth interviews were conducted with 16 individuals, 8 women and 8 men. The findings of the qualitative research involved information related to the trust and norms components of social capital, in addition to the networks component. In the last strand of the study, the two data sets were integrated by merging them using a joint display matrix. An important finding of the study is that an individual's family and social environment is very important for social capital and that this environment provides stronger tools for men than for women. As a significant outcome, we defined a new design type, i.e. complementary sequential design, to carry on a suitable integration process. On the other hand, although the purpose of this study is not to provide a questionnaire to be used in social capital research, since we find the results of our mixed methods research valuable for use in a social capital survey, a set of question recommendations that can guide a survey on social capital was presented.