TMS320C50 sayısal işaret işleyici tabanlı bir kontrol sistemi kullanarak doğru akım motorunun dinamik hız kontrolü
Dynamic speed control of a direct current machine by using a TMS320C50 digital signal processor based control system
- Tez No: 85055
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT PASTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğru Akım Motoru, Dijital Kontrol Sistemleri, Sayısal İşaret İşleme, Güç Elektroniği ıx, Direct Current Motor, Digital Control Systems, Digital Signal Processing, Power Electronics
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
ÖZET Pratik olarak günümüzde kullanılan tüm kontrol sistemleri bilgisayar kontrollüdür. Uygulamalar kontrolün tüm alanlarına yayılmış durumdadır. Elektriğin üretimi ve dağıtımı, proses kontrolü ve taşıma gibi alanlarda kullanılmaktadır. Piyasada ise otomobil sektörü, CD çalarlar ve videolar özellikle ilgi çekicidir. Zira bu tip uygulamaların rağbet görmesi üreticilerin çok geniş uygulama alanlarına yönelik işlemciler üretmelerine neden olmaktadır. Bu işlemcilerden birisi de Sayısal İşaret İşleyici (DSP)'dir. DSP' ler bilgisayarlardan ve mikrokontrolörlerden çok daha hızlı işlem yapabilme özelliklerine sahiptirler. DSP kontrolörler; gelişmiş, gerçek zamanda çalışan algoritmaların ve algılayıcısız kontrolörlerin gerçeklenmesine izin vermektedirler. Matematiksel hesaplamaların çok yoğun olduğu kontrol algoritmalarının gerçeklenmesi için çok güçlü hesaplama olanakları sunmaktadırlar. Bu tez çalışmasında, doğru akım servo motorunun dinamik hız kontrolü TMS320C50 sayısal işaret işleyicisi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Birinci bölümde DSP'li kontrolörlerin diğer kontrolörlere olan üstünlüklerine değinilmiştir. İkinci bölümde, doğru akım servo motoru tanıtılmış ve matematiksel modeli çıkartılmıştır. Üçüncü bölümde, doğru akım motorlarının hız kontrolünde kullanılan modern yöntemler ele alınmıştır. Dördüncü bölümde analog ve dijital kontrolörler incelenmiş, karşılaştırmalı analizleri yapılmıştır. Ayrıca bu bölümde dijital kontrolörlerin analiz ve tasarımında çok önem taşıyan örnekleme teoremi açıklanarak, örnekleme frekansının seçimi üzerinde durulmuştur. Son olarak bu bölümde sayısal ortamda türev ve entegral fonksiyonları elde edilerek dijital PID kontrolörü tasarlanmıştır. Beşinci bölümde TMS320C50 Sayısal İşaret İşleyicisi ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bus yapısı, merkezi işlem ünitesi, dahili hafıza, hafızada haritalanmış kaydediciler, yardımcı kaydediciler, kesmeler, adresleme modları ve hafıza organizasyonu bu bölümde açıklanan kısımlardan birkaçıdır. Son bölümde ise tez çalışmasının pratik kısmı üzerinde durularak, hız kontrol sisteminden elde edilen sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Practically all control systems developed today are based on computer control. Applications span all areas of control, generation and distribution of electricity; process control and transportation. Market applications such as automotive electronics, CD players and videos are particularly interesting because they have motivated manufacturers to make chips that can be used in a wide variety of applications. One of these chips are Digital Signal Processor (DSP), which are capable of processing data at much faster rates than computers and microcontrollers. DSP controllers enable enhanced, real-time algorithms as well as sensorless control. They provide strong calculating power for advanced and math-intensive control algorithms. In this thesis work, dynamic speed controller of a direct current servo motor is implemented by using TMS320C50 digital signal processor. In the first chapter, DSP controllers and their superiorities over the other controllers are given. In the second chapter, direct-current servo motor is introduced and it's mathematical model is obtained. In the third chapter, modern methods of controlling the speed of a DC motor is considered. In the fourth chapter, analog and digital controllers are examined and their comparative analysis is given. Also the sampling theorem, which is very important in analysing and designing digital controllers is included and the ways of choosing the sampling frequency is discussed. Finally, derivative and integral functions are derived in digital domain and the implementation of a digital PID controller is explained. Fifth chapter presents, TMS320C50 digital signal processor in detail. Bus structure, central processing unit, on-chip memory, memory-mapped registers, auxiliary registers, interrupts, addressing modes and memory organisations are some of the parts which are discussed in this unit. In the last chapter, the practical parts of the thesis are discussed by giving the results of the speed controller system.