Şirketlerin finansal ve inovasyon performanslarında stratejik çevikliğin rolü
The role of strategic agility in companies' financial and innovation performance
  1. Tez No: 850641
  2. Yazar: MEHMET AKİF BULDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERVİŞ BOZTOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Performans, İnovasyon Performansı, Stratejik Çeviklik, Financial Performance, Innovation Performance, Strategic Agility
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Toplumun değişen ihtiyaçlarına ürün veya hizmet üreterek cevap vermeye çalışan, ülkelerin ekonomi çarklarının dişlilerini ve iş dünyasının temel yapı taşlarını oluşturan işletmeler için; faaliyetlerini sürdürmede ve misyon temelli vizyonlarını gerçekleştirmede başarılarının ölçütünü oluşturan birçok kriterler vardır. Bu kriterlerin başında gelen bir şirketin başarısı olarak kabul edilen finansal ve inovasyon performanslarının sonuçlarını ortaya koyduğu için; bu çıktının üst düzeyde olması şirketin ne derecede hedeflerini gerçekleştirebildiği, piyasa ve rekabet koşullarında ne kadar sağlıklı ve kontrollü kararlar alıp bu kararları uygulayabildiği, bununla birlikte geleceğe ne kadar güvenle ilerlediğini ortaya koymaktadır. Buradan hareketle şirketlerin başarısına pozitif anlamda katkı sağlayan her unsur hayati önem taşımaktadır ki stratejik çeviklik kabiliyeti de bu unsurların en önemlilerindendir. Çünkü sürekli değişen küresel ekonomi şartlarında, şirketlerin değişime ayak uydurabilmeleri ve hızlı aksiyon alabilmeleri stratejik çeviklik kabiliyetleri nispetinde olmakta, bu da şirketlerin başarısını büyük oranda etkilemektedir. Tüm bu bilgileri ışığında bu araştırmanın amacı; Türkiye'de haberleşme sektöründe faaliyet gösteren Türk Telekomünikasyon A.Ş'nin Kayseri Bölge Müdürlüğü bünyesinde şirketlerin finansal ve inovasyon performanslarında stratejik çevikliğin rolünü incelemektir. İhtiyaç duyulan veriler Kayseri Bölge Müdürlüğü çalışanlarından gönüllülük esasına göre anket tekniği ile toplanmış ve SPSS paket programıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın örneklemi bağlamında sonuçları; uygulayıcılar ve gelecek araştırmacılar için oldukça değerlidir. Çünkü Türk Telekomünikasyon A.Ş.'nin ülkemizin iletişim-haberleşme sektörünün en büyük ve güçlü alt yapısına sahip bir teknoloji şirketi olması; hem elde ettiği finansal başarısı hem de yakın geçmişte yaşanan küresel sağlık ve ekonomik kriz şartlarında uyguladığı başarılı stratejik kararlarla elde ettiği sonuçların; sahip olduğu güçlü insan kaynağı ve teknolojik yapısı ile her dönem ortaya koyduğu finansal ve yenilikçi (inovasyon) performansı üzerine stratejik çevikliğinin rolünü vurgulamada oldukça önemli bir kaynak olduğu ileri sürülebilir. Buradan hareketle araştırma sonucunda da şirketin hem finansal hem de inovasyon performanslarına stratejik çevikliğin pozitif yönde etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
For businesses that try to respond to the changing needs of the society by producing products or services, that constitute the gears of a country's economic wheels and the basic building blocks of the business world; there are many criteria that constitute the measure of success in continuing their activities and realising their mission-based vision. Since the financial and innovation performances, which are the most important of these criteria, reveal the results accepted as the success of a company; the high level of this output reveals to what extent the company can realise its goals, how healthy and controlled decisions can be made and implemented in market and competitive conditions, and how confidently it moves forward to the future. From this point of view, every element that contributes positively to the success of companies is of vital importance, and strategic agility capability is one of the most important of these elements. Because in the ever-changing global economy conditions, the ability of companies to keep up with change and take quick action is in proportion to their strategic agility capabilities, which greatly affects the success of companies. In the light of all this information, the purpose of this research is to examine the role of strategic agility in the financial and innovation performances of the companies within the Kayseri Regional Directorate of Türk Telekomünikasyon A.Ş. operating in the communication sector in Turkey. The required data were collected from the employees of Kayseri Regional Directorate on a voluntary basis by questionnaire technique and analysed with SPSS package programme. The results of the research in the context of the sample are very valuable for practitioners and future researchers. Because Türk Telekomünikasyon A.Ş. is a technology company with the largest and strongest infrastructure in the communication-communication sector of our country; both the financial success it has achieved and the results it has achieved with successful strategic decisions in the recent global health and economic crisis conditions; It can be argued that it is a very important source in emphasizing the role of strategic agility on its strong human resources and technological structure and the financial and innovation performance it has demonstrated in every period. From this point of view, as a result of the research, it was concluded that strategic agility has a positive effect on both financial and innovation performances of the company.