Kocaeli ilinin spor turizmi mevcut durumu ve potansiyelinin belirlenmesi spor turizmi destinasyonu model önerisi
Determination of the current situation and potential of sports tourism in Kocaeli province sports tourism destination model proposal
  1. Tez No: 850697
  2. Yazar: FATİH TURGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURGÜL TEZCAN KARDAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Turizm, Destinasyon, Yönetim, Kocaeli, Sports, Tourism, Destination, Management, Kocaeli
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
Araştırmanın temel amacı Kocaeli ilinin spor turizmi mevcut durumu ve potansiyelinin belirlenmesi, spor turizmi destinasyon modelinin geliştirilmesidir. Araştırmada spor turizmi destinasyon modeli geliştirme aşamasında Higham (2005)'ın“Sürdürülebilir Spor Turizmi Gelişimini Temsil Eden Şema”da yer alan faktörlerinden ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2019 yılında düzenlemiş olduğu Spor Turizmi Çalıştay komisyon raporlarından yararlanılmıştır. Araştırmanın temel amacı doğrultusunda Kocaeli'nin spor turizmi destinasyonu olarak geliştirilmesinde paydaşların görüşleri ve yerel halkın algılarının önemli olduğu ve süreci etkileyeceği öngörülmüştür. Bu araştırma nitel ve nicel araştırma yöntemlerini birlikte kullanarak, karma araştırma yöntemine dayandırılarak kurgulanmıştır. Araştırmada karma desen olarak birleştirme deseni tercih edilmiştir. Araştırmanın nitel kısmında verilerin elde edilmesinde yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Bu kısımda spor turizmi uzmanları, merkezi ve yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları, turizm işletmeleri ve spor işletmeleri yöneticileriyle görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen nitel veriler içerik ve betimsel analize tabi tutulmuştur. Araştırmanın nicel bölümünde araştırma evreni, Kocaeli yerel halkı (sporcu, antrenör, seyirci, görevli kişiler) olarak belirlenmiştir. Örneklem seçiminde kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Zgurovski ve Akın (2016) tarafından geliştirilen“Spor Turizminin Geliştirilmesine Yönelik Algı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmaya 410 kişi katılım sağlamıştır. Nicel verilerin analiz edilmesinde SPSS 22 istatistik paket programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testleri ve ölçeğin alt boyutları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla spearman korelasyon testinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak araştırmada hem birincil hem de ikincil veriler Kocaeli'nin spor turizmi potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Yerel halkın spor turizminin gelişimine yönelik algısının da yüksek düzeyde olduğu söylenebilir. Araştırmanın sonuç çıktısı olarak“Spor Turizmi Destinasyonu Modeli”önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the research is to determine the current status and potential of sports tourism in Kocaeli province and to develop a sports tourism destination model. In the research, the factors included in Higham's (2005)“Scheme Representing Sustainable Sports Tourism Development”and the Sports Tourism Workshop commission reports organized by the Ministry of Youth and Sports in 2019 were used during the development of the sports tourism destination model. In line with the main purpose of the research, it is envisaged that the opinions of the stakeholders and the perceptions of the local people are important and will affect the process in the development of Kocaeli as a sports tourism destination. This research was designed based on the mixed research method, using qualitative and quantitative research methods together. Combination design was preferred as a mixed design in the research. In the qualitative part of the research, semi-structured interview technique was used to obtain data. In this section, interviews were held with sports tourism experts, central and local administrators, non-governmental organizations, tourism enterprises and sports enterprise managers. The obtained qualitative data were subjected to content and descriptive analysis. In the quantitative part of the research, the research population was determined as the local people of Kocaeli (athletes, coaches, spectators, officials). Convenience sampling method was used in sample selection.“Perception Scale for the Development of Sports Tourism”developed by Zgurovski and Akın (2016) was used as a data collection tool in the research. 410 people participated in the research. SPSS 22 statistical package program was used to analyze quantitative data. In the analysis of the data obtained, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis tests were used and Spearman correlation test was used to determine the relationship between the sub-dimensions of the scale. As a result, both primary and secondary data in the research show that Kocaeli's sports tourism potential is quite high. It can be said that the local people's perception of the development of sports tourism is at a high level.“Sports Tourism Destination Model”was proposed as the outcome of the research.