Limanlardaki konteyner depolama sahalarının optimal boyutlandırılmasında yeni bir yöntem araştırması
Study for a new method for optimal dimensioning of container storage areas in the ports
- Tez No: 85072
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN YÜKSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Liman, Konteyner, Konteyner Terminali, Depolama Sahası, Envanter Teorisi, Stokastik Model vm, Port, Container, Container Terminal, Storage Area, Inventory Theory, Stochactic Model IX
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Deniz taşımacılığının odak noktalarından olan limanlarda son yıllarda konteyner yüklerine doğru artan bir eğilim söz konusudur. Konteyner terminallerinde alt servis sistemlerinin en önemlilerinden olan konteyner depolama sahalarının optimum boyutlandırı İması atıl kapasite yaratmamak için önemli bir problem haline gelmektedir. Bu çalışmada, limanlarda konteyner depolama alanlarının optimum boyutlandınlmasını sağlamak üzere ortaya konan yöntemde envanter teorisinden yararlanılmıştır. Bir konteyner terminali depolama sahasına gelen yüklerin kesin olarak bilinmediği geliş ve gidişlerde rastgelelik bulunduğu dikkate alınarak stokastik envanter modellerinde bu özellikleri yansıtan belirsizlik ve süreksizlik durumu için önerilen teori ışığında bir model geliştirilmiştir. Bu model ile konteyner depolama sahasında belirli bir dönemde ölçülen konteyner yüklerinin yarattığı kar kayıpları ve boş kalma maliyetlerinin minimize edilmesi amaçlanmıştır. Geliştirilen modelin işletilmesi sırasında Haydarpaşa limanı konteyner terminali ile Derince limanı konteyner terminaline ait veriler dikkate alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre konteyner depolama alanlarında konteyner yükleri arttıkça, kar kayıpları ile boş kalma maliyetlerini içeren toplam maliyetlerin azalmakta olduğu, minimum maliyetlerin maksimum yük değerinde yada bu değere çok yakın noktalarda belirdiği ortaya çıkarılmıştır. Bu doğrultuda konteyner depolama sahalarının dizaym sırasında dikkate alınacak konteyner yük değeri olarak, belirli bir dönemde ortaya çıkan en büyük konteyner yükünün dikkate alınması gerektiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca ortalama konteyner yükü ile optimum konteyner yükü arasındaki oram ifade eden ve optimalite faktörü olarak isimlendirilen bir katsayı ile dizayn değerinin kalibre edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu katsayının Haydarpaşa ve Derince konteyner terminalleri için yapılan değerlendirmeler sonucunda 0,8-0,9 arasında değişebileceği ortaya konmuştur. vu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There is an increasing trend towards containerization in the ports. The optimum size of the container storage area-one of the important subservices of ports-appears to be an important aspect so as not to create idle or insufficient capacity. In this study inventory theory has been used in optimal dimensioning of container storage areas since the amount of loads coming to the storage area can not be determined definitely and the distribution of arrivals and departures is random, a model has been developed in the light of stochastic theory proposed for cases of uncertainty and discontinuity. With this model it has been aimed to minimize the sum of profit loss due to occupancy of containers in the storage area and the cost of unoccupied periods. Data obtained from the container terminals of Haydarpaşa and Derince ports have been used in the implementation of the model. According to the obtained results, as the amount of the container loads increase profit loss and total costs including the idle time cost decrease and minimum costs and come out at maximum occupancy. Therefore it has been concluded that the maximum container load for a certain period should be taken as the design criteria. A practical formulation has been proposed to determine the economical size of container storage areas in the design phase of port. The design value has been calibrated with a constant value called“optimality factor”which expresses the relation between average and optimum container loads. It is found out this ratio is between 0.8-0.9 for Haydarpaşa and Derince container terminals.