Hastaların e-sağlık okuryazarlık düzeylerinin hastane tercihinde sosyal medya kullanımına etkisi
The effect of e-health literacy levels on social media use in hospital preference
- Tez No: 850744
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA DÜZCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: E-sağlık okuryazarlığı, Hasta, Hastane tercihi, Sosyal medya, Yapısal eşitlik modellemesi, E-health literacy, Patient, Hospital preference, Social media, Structural equation modeling
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Dijitalleşmenin hızlanmasıyla birlikte e-sağlık okuryazarlığı ve sosyal medya kavramları önem kazanmakta ve bu iki kavram arasındaki ilişkinin sorgulanması gereği ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, e-sağlık okuryazarlık düzeyinin hastane tercihinde sosyal medya kullanımı üzerindeki etkisini ve sosyo-demografik özelliklerin hastane tercihi öncesi ve sonrasında sosyal medya kullanımına olan etkisinin irdelenmesidir. Bununla birlikte; sosyal medya kullanımının hastane tercihine nasıl yansıdığı incelenerek, sağlık yöneticilerinin bu tercih ile ilgili strateji üretmelerine ve sosyal medyayı hastaların istek, ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda nasıl kullanacaklarına dair yardımcı olunması hedeflenmektedir. Literatür incelendiğinde e-sağlık okuryazarlığıyla birlikte hastane tercihinde sosyal medyanın kullanımının da irdelendiği sadece yeni bir çalışmaya rastlanmıştır. Araştırmanın örneklemini ankete gönüllü olarak katılımı kabul eden İstanbul'da ikamet eden ve son altı ay içerisinde sağlık hizmeti almış 18-65 yaş aralığındaki 356 katılımcı oluşturmaktadır. Bu çalışmada hastaların e-sağlık okuryazarlık düzeyinin hastane tercihinde sosyal medya kullanımı üzerindeki etkisinin uluslararası indekste yer alan iki farklı ölçekle ölçülmesi amacıyla nicel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Veriler İstanbul ili Avrupa ve Anadolu yakasındaki iki vakıf üniversite hastanesinden son altı ay içerisinde sağlık hizmeti almış hastalara yüz yüze 5'li likert ölçeğine göre hazırlanmış anket uygulanarak toplanmıştır. Katılımcıların anket yanıtları SPSS for Windows 25.00 ve AMOS 24.0 programı kullanılarak yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak analiz edilmiştir. Gözlenen değişkenlerle yol analizi modelinde model test değerleri ve modelin uyum indeks değerleri kabul edilebilir uyum sınırları içinde yer aldığından modelin geçerli olduğu anlaşılmaktadır. Çalışmada, E-Sağlık Okuryazarlığı puanının Hastane Tercihi Öncesi Sosyal Medyada Birey Eğilimi puanına etkisinin pozitif ve anlamlı olduğu ancak Hastane Tercihi Sonrası Sosyal Medyada Birey Eğilimi puanına etkisinin negatif ve anlamsız olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
With the acceleration of digitalization, the concepts of e-health literacy and social media gain importance and the need to question the relationship between these two concepts emerges. The aim of this study is to examine the effect of e-health literacy level on social media use in hospital choice and the effect of socio-demographic characteristics on social media use before and after hospital choice. With this; By examining how social media use reflects on hospital preference, it is aimed to help healthcare managers produce strategies regarding this preference and how to use social media in line with patients' wishes, needs and expectations. When the literature was examined, only one new study was found that examined the use of social media in hospital selection along with e-health literacy. The sample of the research consists of 356 participants between the ages of 18-65, who reside in Istanbul and have received health care services in the last six months, who accepted to participate in the survey voluntarily. In this study, a quantitative research method was applied to measure the effect of patients' e-health literacy level on social media use in hospital preference with two different scales in the international index. Data were collected by applying a face-to-face survey prepared on a 5-point Likert scale to patients who received healthcare services in the last six months from two foundation university hospitals on the European and Anatolian sides of Istanbul. Participants' survey responses were analyzed using structural equation modeling using SPSS for Windows 25.00 and AMOS 24.0. It is understood that the model is valid since the model test values and fit index values of the model in the path analysis model with the observed variables are within acceptable fit limits. In the study, it is seen that the effect of the E-Health Literacy score on the Individual Tendency score in Social Media before Hospital Preference is positive and significant, but its effect on the Individual Tendency score in Social Media after Hospital Preference is negative and insignificant.