E-sağlık okuryazarlığı ve hastane seçimini etkileyen unsurların değerlendirilmesi
E-health literacy and evaluation of factors affecting hospital choice
  1. Tez No: 775704
  2. Yazar: ESRA KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane Seçimi, E-Sağlık Okuryazarlığı, Karar verme, Hospital Choice, E-Health Literacy, Decision Making
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada hastaların e-sağlık okuryazarlık düzeyi ve hastane seçimini etkileyen unsurların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yapılan araştırmada hastaların mesleki ve demografik özelliklerinin e-sağlık okuryazarlıkları ve hastane seçimi düzeylerinde farklılık yaratıp yaratmadığı değerlendirilmektedir. Çalışmanın evreni 2021 yılında Medicana International Hastanesi'nden sağlık hizmeti alan yatan hastalardan oluşmaktadır. Hastaların e-sağlık okuryazarlık düzeyleri ile hastane tercihi arasındaki ilişkisini ortaya konması amacıyla korelasyon analizleri kullanılmıştır. İki grubun ortalamalarının istatistiksel olarak farklılığı bağımsız örneklem t-testi ile değerlendirilmiştir. İkiden fazla grubun ortalamalarının istatistiksel olarak farklılık gösterip göstermediği ise tek yönlü anova analizi ile değerlendirilmiştir. Anova ile anlamlı farklılığın olduğu kısımlarda, farklılığın kaynağının tespiti amacıyla ise tukey testi kullanılmıştır. E-sağlık okuryazarlık anketi sonucuna göre araştırmaya katılan hastaların e-sağlık okuryazarlık düzeyi 29.06 ortalama ile orta düzeyde bulunmuştur. Hastane tercihine yönelik yapılan anket sonucunda en fazla önem verilen boyutun hizmet kalitesi olduğu sonucuna varılmıştır. Hastaların e-sağlık okuryazarlığı, hastane tercihi alt boyutları olan tüketiciye maliyetin yaş değişkenine göre; personel boyutunun ise çalışılan sektör değişkenine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Bu tez çalışması; katılımcıların e-sağlık okuryazarlık düzeyleri ile sağlık hizmetleri pazarlamasında konumlandırma stratejileri arasında pozitif yönlü çok düşük düzeyde bir ilişki olduğunu (r=0,195; p=0.000) göstermiştir. Hastaların e-sağlık okuryazarlık düzeylerini belirleyerek sağlığı olumlu itici bir güç olarak kullanmak olası bir durumdur. Hastaların sağlık konusunda hâkimiyeti ellerine alarak hastane tercihi yapmasında e-sağlık okuryazarlığı önemli bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the e-health literacy level of patients and the factors affecting the choice of hospital. In the study, it is evaluated whether the occupational and demographic characteristics of the patients make a difference in their e-health literacy and hospital choice levels. The universe of the study consists of inpatients who received health care from Medicana International Hospital in 2021. Correlation analyzes were used to reveal the relationship between patients' e-health literacy levels and hospital preference. The statistical difference between the means of the two groups was evaluated with the independent sample t-test. Whether the mean of more than two groups differed statistically was evaluated with one-way anova analysis. Tukey test was used to determine the source of the difference in the parts where there was a significant difference with Anova. According to the results of the e-health literacy survey, the e-health literacy level of the patients participating in the study was found to be moderate with an average of 29.06. As a result of the survey conducted on hospital preference, it was concluded that the most important dimension is service quality. According to the age variable of the cost to the consumer, which is the sub-dimensions of patients' e-health literacy and hospital preference; On the other hand, it was determined that the personnel dimension showed significant differences according to the sector variable. This thesis work; showed that there is a very low positive correlation (r=0.195; p=0.000) between the e-health literacy levels of the participants and the positioning strategies in health services marketing. It is possible to use health as a positive driving force by determining the e-health literacy levels of patients. E-health literacy plays an important role in patients' choice of hospital by taking control of health.