Siyasetname'nin eğitim bağlamında incelenmesi
Analyzing Siyasetname in the context of educational leadership
- Tez No: 850745
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÖÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Liderlik, Nizâmü'l Mülk, Siyasetname, Education, Leadership, Nizamul-Mulk, Siyasetname
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
1037-1157 yılları arasında hüküm sürmüş Büyük Selçuklu Devletinin hükümdarı Sultan Melikşah'ın isteği üzerine veziri Nizâmü'l Mülk tarafından kaleme alınan“Siyasetname''adlı eser, bir diğer adıyla ”Siyeru'l –Mülk“, kelime anlamı olarak Arapça'da ”Siyaset“, Farsça'da ”Mektup, Risale'' anlamına gelirken hâkim olmak, nizama koymak şeklinde idari anlamlar içeren bir kelimedir. Siyasetname, memleket yönetimi ve idaresi adı altında devletlerarası münasebetleri düzenleyen, içerisinde kamu düzenini sağlamak için verilen cezalandırmaların da yer aldığı, siyasetle ilgili işleri felsefi ahlak çerçevesinde anlatan ve devlet yöneticilerinin üstlendikleri görev sorumluluğunu en iyi nasıl icra edebilecekleri yol gösterici bir kitaptır. Bu çalışmada nitel bir yaklaşımla doküman incelemesi üzerinden Nizâmü'l Mülk tarafından kaleme alınan Siyasetname'de geçen metinler odağa alınmış ve verilen liderlik öğütleri irdelenmiştir. 51 fasıla taksim olunmuş eser, öncelikle Nizâmü'l Mülk 'ün kendi içinde konuyu tartışıp daha sonra öne sürdüğü fikirlerini destekleyecek kısa hikâyeler ve rivayetler ile birlikte Hadis ve Kur'an'dan ayetler de içermektedir. Nizâmü'l Mülk naklettiği hikâyeler ile kendi savunduğu fikirleri destekleyecek başarıyı ortaya koyabilmeyi ve bir müverrih olmaktan ziyade siyasi deneyimlerini ve tavsiyelerini bu eserde toplamayı hedeflemiştir. Nizâmü'l Mülk doğruluğu kabul edilmiş mütearife olarak hükümdarlığın Yaratıcı tarafından verildiğini ve“Kut”anlayışını İslam ile bütünleştirerek hükümdarlığı betimlemelerinde kutsallaştırmıştır. Nizâmü'l Mülk önemli bir lideri tanımlarken şunu kaydetmiştir:“Allah korkusu taşıyan, adaletli, yürekli, gayetle akıllı, ilimsever, sağlam fikirli, dini pir-ü pak ve gazi bir hükümdar idi”.“Adalet hakim olunca ihsan da hakim olur, nitekim adaletin olduğu yerde civanmertlik de vardır”diyerek en çok liderlik özellikleri arasında adalet ve ahlak sahibi olmak gerektiği üzerinde durmuştur. İdare teorisinde“adalet”kavramını olmazsa olmazlar içinde şart olarak kabul etmiştir. Bu yüzden Nizâmü'l Mülk'e göre hükümdar hata yapamaz çünkü bu hata sadece kendini değil millete de mal olacaktır. Bunun yanı sıra Siyasetname'de bir diğer üzerinde durulan konu da hükümdara ulaşabilirliğin kolaylaştırılmasının önemidir, çünkü halkın kendini daha iyi ifade edebilmesini ve halka zorbalık yapılmasını bu ulaşılabilirlik sayesinde önüne geçilebileceğini savunmuştur.
Özet (Çeviri)
The work called“Siyasetname”, also known as“Siyeru'l -Mülk”and written by the vizier Nizâmü'l Mülk at the request of Sultan Melikşah, the ruler of the Great Seljuk State, ruling between 1037-1157, means“Politics”in Arabic,“Letter, Risale”in Persian. It also contains administrative meanings such as being dominant and putting order. Siyasetname is a book that regulates interstate relations under the name of country management and administration, includes punishments given to ensure public order, describes political affairs within the framework of philosophical morality, and guides how state administrators can best fulfill their duty responsibility. This study focuses on the texts in the Siyasetname written by Nizâmü'l Mülk through document analysis with a qualitative approach and analyzes the leadership advice given. Divided into 51 chapters, the work contains short stories and narrations to support Nizam al- Mulk's ideas, which he first discussed within himself and then put forward, as well as verses from Hadith and the Qur'an. Nizam al-Mulk aimed to succeed in supporting his ideas with the stories he narrated and to collect his political experiences and advice in this work rather than being a historian. Nizam al-Mulk sanctified rulership in his descriptions by integrating the concept of“Kut”with Islam and the accepted wisdom that rulership is given by the Creator. When describing an important leader, Nizam al-Mulk noted the following:“He was a God-fearing, just, courageous, highly intelligent, knowledge-loving, sound-minded, religiously pure and a veteran ruler”.“When justice prevails, benevolence prevails, as a matter of fact, where there is justice there is chivalry,”he said, emphasizing the need for justice and morality among leadership qualities. He accepted the concept of“justice”as a sine qua non in administrative theory. Therefore, according to Nizâmü'l Mülk, the ruler cannot make a mistake because this mistake will cost not only himself but also the nation. In addition to this, another issue emphasized in the Siyasetname is the importance of facilitating accessibility to the ruler, because he argued that the people can express themselves better and bullying of the people can be prevented through this accessibility.