Firdevsî-yi Rûmî Süleymân-nâme-yi Kebîr (28. cilt) (İnceleme-metin-dizin-tıpkıbasım)
Firdevsî-yi Rûmî's Süleymân-name-yi Kebir (Volume 28) introduction-review-index-printer
- Tez No: 850829
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN CELAL GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Firdevsî-yi Rûmî, Süleymân-nâme, Hz. Süleyman, 28. cilt, 16. yüzyıl, Firdevsî-yi Rûmî, Suleyman-name, Hz. Suleyman, volume 28, 16th century
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 584
Özet
Yüksek lisans tez çalışması, Firdevsî-yi Rûmî'nin Süleymân-nâme-yi Kebîr isimli eserinin 28. cildi üzerine yapılmıştır. 81 ciltten oluşan eserin çeşitli ciltleri üzerine daha önce pek çok yüksek lisans ve doktora çalışması yapılmıştır. Üzerinde çalışma yapılan ciltler tespit edildikten sonra üzerinde henüz çalışma yapılmamış olan bu cilt belirlenmiş ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Millî Saraylar Başkanlığı Araştırma Hizmetleri Biriminden eserin tıpkıbasımı istenerek çalışmalara başlanmıştır. Dört bölümden oluşan tez çalışmasının birinci bölümünde eserin müellifi, eserin kendisi ve müellifin diğer eserleri hakkında bilgiler verilmiştir. Eserin 15. yüzyılın sonu 16. yüzyılın başında yazıldığı düşünülmektedir. Bu sebeple eserde Eski Anadolu Türkçesi ve Osmanlı Türkçesinin dil özellikleri birlikte görülmektedir. İkinci bölümde eserin dili, ses (imla özellikleri ve ses olayları) ve şekil (çekim ekleri, yapım ekleri, kelime türleri) bakımından incelenmiştir. Üçüncü bölümde eserin Arap harflerinden Latin harflerine aktarılmış hâli verilmiştir. Dördüncü bölümde eserin gramatikal dizini yapılmış; bu dizinde kelimelere, kalıplaşmış ifadelere ve özel isimlere yer verilmiştir. Çalışma yapılırken yararlanılan kaynaklar, kaynakça bölümünde belirtilmiştir. Tezin sonunda eserin tıpkıbasımına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
His master's thesis study was carried out on the 28th volume of Firdevsî-yi Rûmî's Süleyman- nâme-yi Kebîr. Many master's and doctoral studies have been carried out on various volumes of the work, which consists of 81 volumes. After the volumes on which the study was carried out were determined, this volume, which has not been studied yet, was determined and T.C. Studies were initiated by requesting a facsimile of the work from the Research Services Unit of the Presidency of National Palaces. In the first part of the thesis, which consists of four parts, information about the author of the work, the work itself and other works of the author is given. It is thought that the work was written at the end of the 15th century and at the beginning of the 16th century. For this reason, the language features of Old Anatolian Turkish and Ottoman Turkish are seen together in the work. In the second part, the language of the work is examined in terms of sound (spelling features and sound events) and shape (inflectional affixes, construction affixes, word types). In the third chapter, the translation of the work from Arabic letters to Latin letters is given. In the fourth chapter, the grammatical index of the work was made; This index includes words, stereotypes and proper nouns. The sources used during the study are stated in the bibliography section. A facsimile of the work is included at the end of the thesis.