Çelik sacların sıcak haddelenmesinde haddeleme kuvvetinin deneysel modellenmesi
Experimental modelling of rolling force in the hot strip rolling mills
  1. Tez No: 85085
  2. Yazar: ABDULLAH SEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM BAKKALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıcak haddeleme, haddeleme kuvveti, sistem tanılama, deneysel modelleme, çokterimli en küçük kareler regresyonu, Hot strip rolling, roll force, system identification, experimental modelling, multivariahle least square regression
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Bir prosesin matematiksel bir modeli sonuçların önceden tahmini için gerekli bir araçtır. Bu çalışmadaki matematiksel model haddeleme kuvveti ile ilgilidir. Haddeleme kuvveti sıcak haddeleme sırasında çoğu ölçülemeyen birçok faktöre bağlı olarak elde edilir. Proses sonunda çelik sacların istenilen kalınlığına getirebilmek için gerekli olan haddeleme yükünün ve hadde sıçramasının tam olarak tahmin edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, sıcak haddeleme prosesine genel bir yaklaşım sağlamak amacıyla üç değişik kuvvet hesaplama yöntemi incelenmiş ve haddeleme kuvvetinin ve hadde sıçramasının önceden tahmini için deneysel bir modelleme dizaynı amaçlanmıştır. Sistem tanılama, dinamik bir sistemden alman veriler yardımıyla matematiksel model oluşturma problemiyle uğraşır ve proses modellemeye deneysel bir yaklaşımdır. Model katsayılarını belirlemek için matlab bilgisayar programının model kestirimci kontrol bölümündeki çok değişkenli en küçük kareler regresyonu yöntemi kullanılmıştır. Sistem tanılamadaki ana kriterimiz gözlemlenen veriler ile hesaplanan değerler arasındaki farkları toplamının en aza indirgenmesidir. Yapılan simülasyon çalışmaları sonucunda haddeleme kuvveti ve hadde sıçraması için deneysel modelin kullanılabileceğini göstermiştir. Bu teknik diğer sıcak hadde tezgahlarına kolayca uyarlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A mathematical model of a process is essentially an instrument of prediction. The prediction in mathematical rolling model related to roll force. The roll force obtained during hot rolling depends on many factors most of which can not be measured. Control of the thickness of steel strip requires accurete prediction of rolling load and roll deflection. In this study, three different roll force mathematical calculation methots are investigated in order to provide basic approach to hot rolling and it is aimed at designing an experimental modelling in order to predict of the roll force and roll deflection. System identification is the experimental approach off process modeUing and deals with the problem of building mathematical models of dynamical systems, based on observerd system data. Matlab computer program was used to predict of the model cofficients which determineted multivarible least squares regression method in model predictive control toolbox. The main criter is that the sum of squares of the differences between the actual observed data and computed value is a minimum. Simulation result prove that the proposed experimental model can be used with convidence in prediction of hot rolling force and roll deflection. The technique can be adapted easily to other types of hot rolling.