Grafiksel programlama teknikleri ile gaz absorbsiyon kolonu tasarımı
Gas absorption column design using graphical programming techniques
- Tez No: 85123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUALLA ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gaz absorbsiyonu, dolgulu kolon, raflı kolon, sıyırma kolonu, grafiksel metotlar, interaktif programlama, Gas absorption, packed column, tray column, stripping column, graphical methods, interactive programming si
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Bu çalışmada gaz absorbsiyon kolonu tasannu ile ilgili hesaplamalar ve grafiksel metotları tamamen bilgisayar ortamına taşıyan GASABSW1.0 programı geliştirilmiştir. Bilgisayar kullanımının eğitimdeki öneminin giderek artması nedeniyle, günümüzde tasarım programlarının gereksinimi ortaya çıkmıştır. Özellikle Kimya Mühendisliği eğitiminde grafiksel metotlar kullanılarak uygulanan çözüm yöntemlerinin, bilgisayar destekli tasarıma uygun olduğu görülmüştür. GASABSW1.0 programı, WMDOWS'un görselliğinden faydalanmak amacıyla Visual Basic_3.0 programlama dilinde hazırlanmıştır. Program, dolgulu kolon, raflı kolon ve sıyırma kolonu tasarımı olmak üzere üç kısımdan oluşmuştur. Dolgulu kolon tasarımı ile ilgili üç ayrı sistem ve üç ayrı hesaplama yöntemi kullanılarak grafik çizilmiş ve sonuçlar belirtilmiştir. Sıyırma kolonu ve raflı kolonda ise, absorbsiyon verimi ile ilgili yapılan değişikliğin aynı anda grafik üzerindeki raf sayısına etkisi görülebilmektedir. Programdan elde edilen sonuçların referanslardaki sonuçlara son derece yakın olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this work, GASABSW1.0 program was developed to design gas absorption column using graphical capabilities of the computers. Because of importance of using computers in education, nowadays necessity of design programs is appeared. Especially in Chemical Engineering education, it is reasonable to use computer-aided design in solution procedure of graphical methods. GASABSW1.0 program has been developed in Visual Basic_3.0 programming language by aiming to use interactive property of WINDOWS. The program has three sections: Packed column, tray column and stripping column design. In packed column design section, graphic has been drawn and results have been given by using three different systems and three different solution methods. Tn tray column and stripping column design section, changing absorption efficiency produces an almost instantaneous response in recomputing and redisplaying all results and graphic on the monitor. Tt is seen that the results can be obtained by the program are comparable to the related reference results.