Liman içi çalkantıların modellenmesi ve Çeşme yat limanı örneği
Numerical simulation of harbour tranquility in Çeşme marina
- Tez No: 85124
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN ÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Liman içi çalkantı (sakinlik düzeyi), salınım, limana giren dalgalar, yerel rüzgar dalgaları, Gust Faktörü. vı, Tranquility, oscillation, invading wave, wind wave in basin, Gust factor. vıı
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Liman içerisindeki çalkantı düzeyi, liman planlamanın ana unsurunu oluşturmaktadır. Bu çalışma, Çeşme Yat Limanı'ndaki dalga oluşumunu, transformasyonunu, dalga girmesini ve çalkantıyı içeren analizleri kapsamaktadır. Çeşme Yat Limanı, sık sık basen içerisindeki çalkantıdan rahatsızlık çekmektedir. Özellikle, yat limanının aktif olarak kullanıldığı yaz aylarında, öğleden sonraları rüzgarın daha yoğun olmasına bağlı olarak çalkantı düzeyi artmaktadır. Bu çalkantı kapsamında, açık denizden gelip limana giren dalgalar ve yerel olarak rüzgar tarafından basen içerisinde oluşturulan dalgalar olmak üzere iki tip dalga analiz edilmiştir. Bu analizler ayrıca inşaa edilmesi planlanan tali dalga önleyici yapıların etkilerini de kapsamaktadır. Açık deniz derin bölgedeki dalgaların tahmin edilmesinde, Çeşme Meteoroloji îstasyonu'ndaki rüzgar gözlem verilerinden faydalanılmıştır. Ortalama rüzgar hızlarının düzeltilmesinde Gust faktörü özelliğinden yararlanılmıştır. Açık deniz dalgalarının, yat limanı yakınında meydana getirdikleri dalga karakteristikleri nümerik simülasyon model yardımıyla belirlenmiştir. Liman içi çalkantısı, basendeki dalga yüksekliği ve dalga yüksekliği aşılma olasılığı ile birlikte ele alınmıştır. Çalışmanın sonucunda, limana giren dalgaların üzerine süperpoze edilen ve nadiren de olsa bu dalgaların büyüklükleri ile kıyaslanacak ölçüde gelişebilen basen içerisindeki yerel rüzgar dalgalarının, bir dalgakıran ile önlenemediği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Tranquility Inside the port is the main objective of port planning. This study introduces a case study for Çeşme Marina, including wave generation, transformation, invasion and agitation. Çeşme Marina often suffers from wave agitation inside basin, especially in the afternoon during summer when it is most actively used. Regarding the wave agitation, two kinds of waves were analyzed, namely the invading waves from offshore and the wind waves generated in the basin, together with the effect of a planned breakwater. Observed wind data at Çeşme Meteorological Station were used in order to predict offshore deep water waves. Gust factor were used so as to convert mean wind speeds. The wave characteristics related to offshore waves, near the marina entrance were estimated by the help of numerical simulation model. Tranquility was evaluated according to the wave height inside the basin, together with the exceedence probability of wave height. The analysis suffices that on invading waves were superposed wind generated waves in the basin which occasionally develop up to comparable heights to invading waves and can not be mitigated with a breakwater.