Üniversite kampüsleri yerleşim sistemlerinin fiziksel planlamayla olan ilişkisi ve önemi
The Importance of university campus layout and their relations with the physical planning
  1. Tez No: 85122
  2. Yazar: TÜLİN YEKREK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite, kampus, yerleşim sistemi, fiziksel planlama vn, University, campus, layout system, physical planning vm
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Üniversite kampusu planlamalarında en önemli kararlardan biri kampus yerleşim sisteminin seçimidir. Bu noktada çalışma; Kampus yerleşim sistemlerinin tanıtılması, fiziksel planlama ile arasındaki ilişkinin ortaya konması ve sistem seçiminin önemini vurgulamaya yöneliktir. Kampus planlamalarında sistem seçiminin nasıl yapılması gerektiği, tasarım ve fiziksel planlama sürecine hangi yönlerden katıldığı ve nasıl etkilediği araştırılmıştır. Yöntem olarak, öncelikle konunun daha iyi anlaşılması için üniversite ve kampus kavramları üzerinde durulmuş, kısa tarihçeleri, içerikleri ve planlama süreçleri hakkında bilgi verilmiştir. Yerleşim sistemleri örnekleri ile sunularak bir sınıflamaya gidilmiş, böylece her sistem temel özellikleri ve sağladıkları imkanlar yönünden ortaya konmuştur. Belirlenen amaca yönelik olarak, üniversite planlama süreci ile üniversite kampüsleri yerleşim sistemleri önce ayrı ayrı ele alınmış, daha sonra aralarındaki karşılıklı ilişki ve etkileşime dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Buradan hareketle kampus yerleşim sistemi seçiminin, yapılan her türlü ön çalışmanın sonuçlarına bağlı olarak, saptanan hedefler ve eldeki imkanlar da göz önünde bulundurularak yapılması gereği ortaya çıkmıştır. Bu şekilde seçilecek olan yerleşim sistemi, fiziksel planlama aşamasında kampusun işlevlerinin organizasyonunda, kentle ve yakın çevresi ile kuracağı ilişkinin niteliğinde, belirlenen hedeflere bağlı olarak büyüme ve gelişme ihtiyacının ne şekilde karşılanacağında, mimarinin seçiminde, yapı yoğunluğunun belirlenmesinde, yerleşimin arazi ile uyumunda ve daha pek çok konuda rol oynayacaktır. Görülüyor ki, yerleşim sistemlerinin iyi tanınması, fiziksel planlama ile etkileşiminin saptanması, sahip oldukları özellikler ve kullanım olanakları açısından hangi koşullarda tercih edilmesi gerektiğinin bilinmesi, yapılacak planlamanın bugünkü ve gelecekteki başarısı için önem taşımaktadır. Sonuç olarak; kampus planlamalarında yerleşim sisteminin seçimi, fiziksel planlamanın tüm aşamaları kadar önemli ve etkisi dolaylı yada dolaysız olarak pek çok konuda hissedilen bir karardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT One of the most significant decision of the University Campus Planning process in the choice of the campus layout system. At this point, the purposes of the project are to promote the campus layout systems, pointing out their relation between physical planning and stressing out the importance of system selection. Therefore, the type of system selection in campus layout planning, it's viewpoints of participition to the physical planning process and the influences have been researched. In order to assure a better understanding of the subject, the main method involves the university and campus concepts, providing information about their short history, contents and planning processes. Furthermore, some examples about the layout systems have been give and a classification made, thus demonstrating each system from their viewpoints of examples and opportunities they provide. Due to the specified purpose, the layout systems of University campuses as well as the University planning process have been researched separately and a mutual relation and interaction between those aspects have been determined. From this viewpoint, it is obvious that the choice of a campus layout system should be made in consideration of the targets defined and available opportunities in accordance with any type of pre study process. A layout system that will be selected by this neans will play an important role in many subjects such as the functional organization of the campus at the physical planning stage, the quality of it's relation to be established between the urban and the close environment, means of meeting it's expansion and development needs depending to the targets defined as well as the structural and architectural determination and the land proportion. As a master of fact, factors such as sufficient knowledge about layout systems, determination of its interaction with physicalplanning, knowledge about the best usage conditşons regarding its features and opportunities and the conditions of preference are quite significant for the present and future succes of the planning to be made. Consequently, the selection of layout system in campus planning processes are as important as all stages of the physical planning and a decision whose influence is directly or indirectly apparent in most subjects.