Hayvan hakları perspektifinden kozmetik sektöründeki yeşil göz boyama: 'Cruelty-free'
Green-washing in the cosmetics sector from animal rights perspective: 'Cruelty-free'
- Tez No: 851254
- Danışmanlar: PROF. DR. FERYAL TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Cruelty-free, Yeşil Göz Boyama, Türcülük, Hayvan Hakları, Cruelty-free, Greenwashing, Speciesism, Animal Rights
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma kozmetik sektöründe sıkça karşılaşılan“cruelty-free”etiketlerine ve bu etiketlerin“yeşil göz boyama”adındaki pazarlama stratejisiyle olan ilişkisine odaklanmaktadır. İnsan olmayan hayvanların adalet mücadelesinin içerisinde yer alan deney karşıtlığı hareketinin bir uzantısı olan“cruelty-free”etiketleri, günümüzde global kozmetik firmaları tarafından hayvanların refahını veya haklarını gözetiyormuş gibi görünmenin bir aracı hâline gelmiştir. Firmalar bu etiket ile sözde hak savunuculuğu yaparken aynı zamanda türcülük yapmaya devam etmektedirler. Bu bağlamda, araştırma kozmetik markalarının hayvan deneysiz,“cruelty-free”olma beyanları ile hayvan hakları açısından çelişkili olabilecek tutum veya faaliyetler gerçekleştirip gerçekleştirmediklerine odaklanmaktadır. Çalışma,“cruelty-free”etiketleri ile hayvan hakları bağlamında ne şekillerde“yeşil göz boyama”gerçekleştirildiğine dair niteliksel bir analiz sunmaktadır. Araştırma kapsamında sektör lideri üç global kozmetik firması ve bunların sahibi olduğu beş alt markanın internet siteleri doküman analizi yöntemi ile incelenmiştir. Elde edilen veriler yorumlanmış ve ilgili tartışmalara yer verilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen en önemli sonuç, baskı gören bir grup olan insan olmayan hayvanların adalet mücadelesinin bir parçası olarak gözüken“cruelty- free”kavramının“yeşil göz boyama”adlı pazarlama stratejisinin bir parçası hâline gelmiş olması ve bu etiket ardında türcülük probleminin gizlenerek devam etmesidir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the“cruelty-free”labels frequently encountered in the cosmetics industry and their relationship with the marketing strategy called“greenwashing”.“Cruelty-free”labels, which are an extension of the anti-vivisection movement in the struggle for justice for non-human animals, have become a means for global cosmetics companies to appear to be looking out for the welfare or rights of animals. With this label, companies continue to practice speciesism while supposedly advocating for rights. In this context, the research focuses on whether cosmetic brands are taking attitudes or activities that may be contradictory in terms of animal rights with their statements of being“cruelty-free”. The study provides a qualitative analysis of the ways in which“cruelty-free”labels are“greenwashing”in the context of animal rights. Within the scope of the research, the websites of three industry-leading global cosmetics companies and five sub-brands owned by them were analyzed by document analysis method. The data obtained were interpreted and relevant discussions were included. The most important result obtained as a result of the research is that the concept of“cruelty-free”, which appears to be a part of the struggle for justice of non-human animals, which is an oppressed group, has become a part of the marketing strategy called“greenwashing”and that the problem of speciesism is hidden behind this label.