İnsülin kullanan ve kullanmayan tip 2 diyabetik hastalarda kas kuvveti, solunum fonksiyonları, fonksiyonel egzersiz kapasitesi, fiziksel aktivite seviyesi ve yaşam kalitesinin incelenmesi
Examination of muscle strength, respiratory functions, functional exercise capacity, physical activity level and quality of life in type 2 diabetic patients with and without insulin using
  1. Tez No: 851308
  2. Yazar: AYŞEN KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBİN ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Endocrinology and Metabolic Diseases, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, Fizyoterapi ve rehabilitasyon, insülin, Type 2 Diabetes Mellitus, Physical theraphy and rehabilitation, insulin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışma insülin kullanan ve kullanmayan tip 2 diyabetli hastalarda solunum fonksiyonları, kas kuvveti, fonksiyonel egzersiz kapasitesi, fiziksel aktivite ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi ve sağlıklı bireyler ile farklarının incelenmesi amacı ile planlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya yaş ortalaması 54,68±7,41 olan 67 birey dahil edildi. Katılımcıların 18'i insülin kullanan (Grup 1) ve 21'i insülin kullanmayan (Grup 2) tip 2 diyabetli bireyler ve 28 sağlıklı birey (Grup 3) den oluşmaktadır. Tüm bireylerin demografik bilgileri kaydedildi. Kavrama kuvveti hand-grip, Quadriceps kuvveti hand-held dinamometre ile ölçüldü. Maksimum inspiratuar basınç (MIP), maksimum ekspiratuar basınç (MEP) ve akciğer hacmi spirometre ile değerlendirildi. Fonksiyonel egzersiz kapasitesi 6 dakika yürüme testi (6 DYT) ve fiziksel aktivite seviyesi Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA) kısa form ile değerlendirildi. Yaşam kalitesi için Kısa Form-12 anketi, alt ekstremite gücü için 30 sn otur-kalk testi ve koruyucu duyu kaybı değerlendirmesi için Semmes-Weinstein Monofilament testi kullanıldı. Bulgular: Elde edilen veriler incelendiğinde boy, vücut ağırlığı ve beden kütle indeksi (BKI) değerleri arasında anlamlı farklılıkların olmadığı tespit edildi (p>0,05). Üç gruptaki bireylerin kavrama kuvveti, 30 saniye otur-kalk testi, MIP, solunum fonksiyon değerleri, fonksiyonel egzersiz kapasitesi, fiziksel aktivite seviyesi, yaşam kalitesi arasında anlamlı fark bulunmuştur (p 0,05). Sonuç: İnsülin kullananlarda daha fazla olmakla birlikte, Tip 2 diyabetli bireylerde solunum fonksiyonları bozulmakta, kas kuvveti, fonksiyonel egzersiz kapasitesi, fiziksel aktivite ve yaşam kalitesi azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to analyse pulmonary functions, muscle strength, functional exercise capacity, the assessment of physical activity and quality of life among the control group, insulin-using and non-using patients with Type II Diabetes Mellitus. Method: 67 individuals with an average age of 54.68 ± 7.41 were included. Of these individuals, 18 were insulin-using (group 1) and 21 were non-insulin-using (group 2) Type II Diabetic and 28 healthy individuals (group 3). Demographic data of subjects were recorded. Grip force was measured by hand-grip, Quadriceps force by handheld dynamometer. Maximum inspiratory pressure (MIP), maximum expiratory pressure (MEP) and lung volume were evaluated by spirometry. Functional exercise capacity was assessed by 6-minute walk test (6 MWT) and physical activity level by the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ). Short Form-12 questionnaire was used for QoL, 30 sec sit-and-stand test for lower extremity strength and Semmes-Weinstein Monofilament test for protective sensory loss. Results: Significant differences were found between grip strength, 30 seconds sitand-go test, MIP, pulmonary function, functional exercise capacity, physical activity level and QoL in all three groups (p 0.05). Conclusion: In our study, it was determined that insulin use decreases respiratory functions, muscle strength, functional exercise capacity, physical activity and quality of life in people with type II diabetes.