Bir Türk kültür mirası olarak Üsküp Türk Tiyatrosu
Skopje Turkish Theater as a cultural heritage
  1. Tez No: 851347
  2. Yazar: EBRU MUSLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Üsküp Türk Tiyatrosu, Kuzey Makedonya, Tiyatro Mimarisi, Balkanlar, Theater, Turkish Theater Skopje, North Macedonia, Theater Arhitecture, Balkans
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Derin bir tarihe sahip olan tiyatro, toplumsal etki bakımından önemli bir sanat türüdür. Tiyatro, seyircinin düşünme kapasitesini artırarak sosyal sorunları fark etmesinde yardımcı olur. Bu sanat formu, çeşitli perspektifleri sergileyerek ve sosyal sorunlara odaklanarak seyircilerin düşünce süreçlerini zenginleştirir. Ayrıca, tiyatro, geleneksel hikayeleri, mitleri, edebiyat eserlerini canlandırarak toplumun soyut kültürel mirasını da muhafaza eder, bu mirasın nesilden nesle aktarılmasında katkıda bulunur. Bununla birlikte, tiyatro sanatı, sahnelediği eserlerden kullandığı kostümlere, sahne dekorundan tiyatro binalarının mimarisine kadar çeşitli yönleriyle sanat tarihinde önemli bir yer alır. Bu bağlamda, Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulunan Üsküp Türk Tiyatrosu, bir kültür mirası olarak korunmuş olup günümüzde de aktif bir şekilde faaliyet göstermektedir. Bu tezin temel konusu olan Üsküp Türk Tiyatrosu, Balkan coğrafyasında diğer tiyatrolara kıyasen Türkçe olarak sahnelenen tiyatro oyunlarının başladığı bir nokta olup tiyatro sanatı tarihinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca tezin içeriğinde Balkan coğrafyasında yer alan diğer tiyatroların kent dokusu içerisindeki tarihsel süreç de yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Theatre, with its profound development history, stands as an important form of art in terms of its social impact. Theatre helps the audience to realize social problems by enhancing their thinking capacity. This art form enriches the audience by showing diverse perspectives and focusing on social issues. In addition, theatre revive traditional stories, myths, literary works and, thus, helps in preserving noetic cultural heritage and transfers this heritage from generation to generation. Besides, theatre art plays an important role in the history of arts with its various aspects, such as costumes, stage decoration, architecture of theatre buildings, etc. In this context, the Skopje Turkish Theatre, located in Skopje, the capital of North Macedonia, has been preserved as a cultural heritage and functions till nowadays. Skopje Turkish Theater, which is the main topic of this research, is the beginning of plays in Turkish language in the Balkans and is a significant part of the history of theatre art. Furthermore, the thesis also encompasses the historical evolution of other theaters located in the Balkan region within the urban fabric.