Genç yetişkinlerin huzur ve öz anlayış düzeyleri arasındaki ilişkide aile uyumu ve gelecek vizyonlarının aracılık rolü
The mediation role of family harmony and visions about future in the relationship between young adults' levels of serenity and self compassion
  1. Tez No: 851479
  2. Yazar: SERDAR ALKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Huzur, Öz-Anlayış, Aile Uyumu, Gelecek Vizyonları, Ölçek Geliştirme, Hayes Aracılık, Serenity, Self-Compassion, Family Harmony, Visions About Future, Scale Development, Hayes Mediation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Araştırmanın birinci kısmında Türk kültürü ile Türkçe dilinin yapısına uygun maddeler içeren ve genç yetişkinlerde huzur düzeyini belirlemeyi hedefleyen bir ölçeğin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın nicel kısmında ise genç yetişkinlerin huzur, öz-anlayış, aile uyumu ve gelecek vizyonları arasındaki ilişkinin aracılık modeli ile incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın tüm aşamalarında 18-35 yaş arasındaki bireylerden veri elde edilmiştir. Ölçek geliştirme aşamasında 462 kadın, 209 erkek olmak üzere toplamda 671 bireye ulaşılmıştır. Geliştirilen Huzur Ölçeği'nin yapı geçerliliğini test etmek için açımlayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Ölçüt geçerliliğinin değerlendirilmesi amacıyla Huzur Ölçeği ve Otantik Mutluluk Ölçeği ile arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Güvenirlik analizinde Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı belirlenmiş ve eşdeğer yarılar yaklaşımı uygulanmıştır. Ayrıca %27'lik üst ve alt puan ortalamaları arasındaki fark hesaplanarak madde ayırt edicilik katsayısı elde edilmiştir. Analizlerin tamamlanması neticesinde 21 madde ve üç alt boyuttan oluşan ölçme aracı elde edilmiştir. Araştırmanın nicel kısmında 509 kadın, 219 erkek olmak üzere toplamda 728 bireyden veri elde edilmiştir. Nicel kısımda araştırmayla ilgili oluşturulan yedi ayrı hipotez test edilmiştir. Öz-anlayış ile huzur arasındaki ilişkide aile uyumu ve gelecek vizyonlarının aracılık etkisinin olup olmadığını incelemek amacıyla Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu, basit doğrusal regresyon analizi ve aracılık analizleri için Hayes süreç makrosu yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öz anlayış, huzur, aile uyumu ve gelecek vizyonları arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Bunun yanında öz anlayış huzuru, aile uyumunu ve gelecek vizyonlarını yordamaktadır. Ayrıca aile uyumu huzuru; gelecek vizyonları da huzuru yordamaktadır. Aracılık analizi sonuçlarına göre öz anlayış ve huzur arasındaki ilişkide aile uyumu ve gelecek vizyonlarının kısmi aracılık rolünde oldukları saptanmıştır. Elde edilen tüm sonuçlar alanyazın eşliğinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of the research, it was aimed to develop a scale that includes items appropriate to Turkish culture and the structure of the Turkish language and aims to determine the level of serenity in young adults. In the quantitative part of the research, it was aimed to examine the relationship between young adults' serenity, self-compassion, family harmony and visions about future with a mediation model. Data was obtained from individuals between the ages of 18-35 at both stages of the research. During the scale development phase, a total of 671 individuals, 462 women and 209 men, were reached. Exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis were conducted to test the construct validity of the developed Serenity Scale. In order to evaluate criterion validity, the relationships between the Peace Scale and the Authentic Happiness Scale were examined. In the reliability analysis, the Cronbach alpha internal consistency coefficient was determined and the equivalent halves approach was applied. In addition, the item discrimination coefficient was obtained by calculating the difference between the upper and lower mean scores of 27%. As a result of the completion of the analyses, a measurement tool consisting of 21 items and three sub-dimensions was obtained. In the quantitative part of the research, data was obtained from a total of 728 individuals, 509 women and 219 men. In the quantitative part, seven separate hypotheses regarding the research were tested. In order to examine whether family harmony and visions about future have a mediating effect on the relationship between self-compassion and serenity, Pearson Product Moment Correlation, simple linear regression analysis and Hayes process macro method were used for mediation analyses. According to the research results, positive significant relationships were found between self-compassion, serenity, family harmony and visions about future. In addition, self-compassion predicts serenity, family harmony and visions about future. Also, serenity of family harmony; visions about future also predict serenity. According to the results of the mediation analysis, it was determined that family harmony and visions about future had a partial mediating role in the relationship between self-compassion and serenity. All results obtained were discussed in the light of the literature.