Genç yetişkinlerin aşk biçemleri ve benlik tipleri
Love styles and self types of young adults
- Tez No: 234647
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ONUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Genç yetişkin, aşk biçemleri, benlik tipleri
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmada genç yetişkinlerin aşk biçemleri ve benlik tiplericinsiyet, eğitim düzeyi, sosyoekonomik düzey, aşk biçemleri ek olarakilişki sayısı, ilişki süresi, ilişki statüsü ve benlik tiplerine görekarşılaştırılarak incelenmiştir.Araştırma, ilişkisel tarama modeline dayanan betimsel birçalışmadır. Araştırma grubu 2007-2008 yılında Ankara il sınırları içindefarklı semtlerde ikamet eden ve karşı cinsle ilişki deneyimi bulunan 24?30yaşlarındaki 590 bireyden oluşmaktadır. Araştırma grubuna ?Aşka İlişkinTutumlar Ölçeği?, ?İlişkisel-Bireyci-Toplulukçu Benlik Ölçeği? ve ?KişiselBilgi Formu? uygulanmıştır. Araştırma sorularını yanıtlamak için SPSSpaket programından yararlanılarak, t-testi, tek değişkenli varyans analizi vekümeleme analizi teknikleri kullanılmıştır.Bu araştırmadan elde edilen bulgular, Türk kültüründe aşk biçemlerive benlik tiplerinin çeşitli değişkenlere göre farklılaştığına işaretetmektedir. Araştırma sonuçları içinde yaşanılan toplumsal bağlamın,bireylerin hem aşk biçemlerinin hem de benlik tiplerinin şekillenmesindeönemli olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte aşk biçemleri ve benliktipleri, bağlamsal etkiye açık, ilişkili iki olgu olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study love styles and self types of young adults areinvestigated according to their sex, level of education, socio-economicalstatus, love styles and in addition by comparing them according to thenumber of relationships, duration of relationships, status of relationshipand self types.The research is descriptive based on the model relationship survey.The research group consists of 590 individuals between ages 24 to 30,who reside within the Ankara province boundaries but in different regionsand who have experience in their relationships with the opposite sex.?Love Attitudes Scale?, ?Relational, Individual, Collective Self- AspectsScale? and ?Personal Information Form? are applied to the research group.To answer the research questions t-test, One-Way ANOVA and ClusterAnalysis techniques were used by via SPSS.The data obtained from this research point out in Turkish culture, adifferentiation of love styles and self types according to various variables.Among the research results the fact becomes manifest that the socialcontext is important in the formation of both the love styles and self typesof individuals. Besides this, the love styles and self types can beevaluated as related two phenomena open to contextual influence.KEY WORDS: Young adult, love styles, and self types