Hadislerde son çocukluk ve ergenlik dönemlerinde çocuk eğitimi
Late childhood in hadiths and child education in adolescence
- Tez No: 851481
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR ÖZÜDOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Modernleşme süreci ile birlikte bireylerin bilgi kaynaklarında, düşünce ve davranışlarında büyük kırılmalar ve dönüşümler yaşanmış, bu dönüşümden eğitim ve öğretim sistemimiz ile birlikte çocuklar da nasibini almıştır. Çocukları daha çok akademik yönden geliştiren, standart/ortak bir müfredata tabi tutarak onların yaratılıştan gelen fıtrî farklılıklarını ihmal eden bir anlayış hâkim olmaya başlamıştır. Oysa Hz.Peygamber'in (s.a.s) hadislerine bakıldığında çocukların akılları ile birlikte iradelerini ön planda tutan onları maddî ve manevî yönden bir bütün halinde geliştiren, çocukları fıtrî farklılıkları doğrultusunda tâlim ve terbiye eden bir düşünce yapısını görürüz.“Hadislerde Son Çocukluk ve Ergenlik Dönemlerinde Çocuk Eğitimi”başlığı ile çocuk eğitiminin ele alındığı bu çalışmada, Hz. Peygamber'in (s.a.s) çocuk eğitimi ile ilgili eğitim, öğretim ve yaklaşımlarınının genel bir bakış sunulmuştur. Bir muallim olarak gönderildiğini ifade eden Hz.Peygamber (s.a.s) bu risalet görevini icra ederken çocuklara ayrı bir önem vermiş, sevgi ile bireysel ilgi ve beklentilerine, fıtrî farklılıklarına uygun bir metotla onlara seslenmiştir. Tezde hadisler çerçevesinde Hz.Peygamber'in (s.a.s) çocukların eğitimini hangi esaslar üzerinde temellendirdiği, öğretim sürecinde ne gibi yöntemlerden yararlandığı, çocuk eğitimi hususunda ebeveynlere ve öğretmenlere nasıl bir yaklaşım içerisinde olmalarını tavsiye ettiği ele alınmıştır. Keza sosyal bilimlerin üzerinde çokça durduğu çocukların fiziksel, zihinsel, ahlakî ve duygusal gelişim dönemleri ayrı ayrı başlıklar halinde incelenerek çocukların hangi gelişim evresinde ne gibi ihtiyaç ve beklentiler içerisinde olduğu, hangi muhtemel krizleri yaşadıkları ortaya konularak ebeveynlerin ve eğitimcilerin çocukların gelişim evrelerine uygun bir tutum ve tavır içerisinde olmalarının gerekliliği hadisler aracılığıyla izah edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the modernization process, there have been great breaks and transformations in individuals' information sources, thoughts and behaviors, children have received their share from this transformation, along with our education and training system. A mentalitythat neglects the inherent differences of children by subjecting them to a standard/common curriculum that develops them academically has begun to prevail. When we look at the hadiths of our Prophet (peace be upon him), we see a thought structure that prioritizes the intellect and willpower of children, nurturing them holistically in both material and spiritual aspects, and educating children according to their natural differences. Indeed, with the exceptional approach of our Prophet (pbuh) in both his lifestyle and teachings, he built a society that possessed high moral virtues and maintained a balance between worldly and spiritual life. Late Chıldhood In Hadıths And Chıld Educatıon In Adolescence This invention, which deals with child education under the title, is presented from a general perspective of the Prophet's (pbuh) education, training and methods regarding child education. Prophet Muhammad (pbuh), who declared that he was sent as a teacher, gave special importance to children during the execution of this heavy duty. He addressed them with love, individual attention, and a method that was suitable for their natural differences and expectations. In our thesis, within the framework of the hadiths, the principles on which our Prophet (pbuh) based the education of children, what methods he used in the teaching process, and what approach he recommended to parents and teachers regarding child education are discussed. Likewise, the physical, mental, moral and emotional development periods of children, which social sciences focus on a lot, are examined under separate headings, and it is revealed what needs and expectations children have at which developmental stage and what possible problems/crises they experience, and how parents and teachers deal with children's developmental stages. Their attitudes and attitudes are explained through hadiths.
Benzer Tezler
- Kadıyanilerde vahiy algısı
Revelation in Ahmadiyya
FATİH YENİLMEZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
DinSüleyman Demirel ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET SAFFET SARIKAYA
- Hadislerde 0-7 yaş dönemi çocuk eğitimi
Education of children 0-7 age in al-hadith
REGAİBE KALYON
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
DinKarabük ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMEL FETTUH
- Kur'ân'da ahlâk aşılayan kıssalarla çocuklarda din eğitimi
With the kissas that involve ethics in the Qur'an religious education in children
ABDULLAH SEVİM
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
DinIğdır ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ÖZÜÇALIŞIR
- Hz. Peygamber'in yaratılışı ve mucizelerine dair Azîz Mahmûd Hüdâi'nin Ahvâlü'n-Nebiyyi'l-Muhtâr adlı risalesi
Aziz Mahmud Hudayi letter entitled Ahvâlu'n Nebiyyi-I-Muhtar about the creation and the miracles of Prophet Muhammad (pbuh)
EMEL TURAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
DinMarmara Üniversitesiİslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GÜLGÜN UYAR
- Peygamberimizin çocuklara karşı davranışlarıyla ilgili Kütüb-i sitte'de yer alan hadislerin tahlili
Prophet muhammad's attitude toward childrens in al-Kutub al-sittah; An analysis study
YASEMİN ŞAMLIOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
DinKarabük ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMEL FETTUH