Türk hukukunda aşırı yararlanma (Gabin)
Excessive exploitation in Turkish law
- Tez No: 851497
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk Borçlar Kanunu m.28, Aşırı Yararlanma, Aşırı Yararlanmanın Unsurları, Aşırı Yararlanmanın Hüküm ve Sonuçları, Edimlerin Dengelenmesi, Turkish Code of Obligations Article 28, Excessive Benefit, Elements of Excessive Benefit, Provisions and Consequences of Excessive Benefit, Balancing of Acts
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 385
Özet
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 28'inci maddesinde düzenlenen aşırı yararlanma müessesesi, 818 Sayılı Borçlar Kanunu'nun 21'inci maddesindeki düzenlemeden önemli yönleriyle ayrılmaktadır. Buna göre, aşırı yararlanmaya maruz kalan taraf, sözleşmenin iptal edilmesi yerine, edimler arasındaki oransızlığın giderilmesini talep ederek sözleşmeyi ayakta tutabilecektir. Bunun yanı sıra, aşırı yararlanma nedeniyle hakların kullanılabileceği sürelerde de farklılık vardır. Bu çalışmanın birinci bölümünde aşırı yararlanmanın tanımına, hukuki niteliğine, tarihsel gelişimine, karşılaştırmalı hukuktaki yerine ve çeşitli müesseselerle ilişkileriyle farklarına yer verilmiştir. İkinci bölümde aşırı yararlanmanın unsurları incelenmiştir. Aşırı yararlanmanın uygulanabileceği sözleşmelerin neler oldukları konusu detaylarıyla incelenmiştir. Bunun yanı sıra, hükümde sayılan sübjektif unsurların sınırlayıcı nitelikte olup olmadığı üzerinde detaylarıyla durulmuştur. In the third and last section, the consequences of excessive exploitation are included. In this context, the demand for“eliminating the disproportion between acts”, which has recently entered the legislation, was also emphasized in detail.
Özet (Çeviri)
The institution of excessive exploitation regulated in Article 28 of the Turkish Code of Obligations No. 6098 differs from the regulation in Article 21 of the Code of Obligations No. 818 in important aspects. Accordingly, the party exposed to excessive benefit will be able to keep the contract alive by requesting that the disproportion between the acts be eliminated, instead of canceling the contract. In addition, there are differences in the periods during which rights can be exercised due to excessive exploitation. In the first part of this study, the definition of excessive exploitation, its legal nature, historical development, its place in comparative law, and its differences and relations with various institutions are included. In the second section, the elements of overexploitation are examined. The subject of contracts where excessive exploitation can be applied has been examined in detail. In addition, whether the subjective elements listed in the provision are restrictive or not is examined in detail.