Hamile kadınlarda torch grubunun seroprevalansı
- Tez No: 85158
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BERKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: TORCH, Toxoplasmosis, Rubella, Cytomegalovirus, Herpes simplex
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZ Hamile Kadınlarda TORCH Grbunun Seroprevalansı Bu çalışma, 01.12.1997-30.09.1998 tarihleri arasında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji Laboratuvarına gelen 100 hamile kadının serumları üzerinde yapılmıştır. Van yöresinde 100 hamile kadından alman serum örneklerinde TORCH etkenlerine karşı ELISA yöntemi ile IgG ve IgM antikor düzeyleri saptanmıştır. Toxoplasma gondii' ye karşı mevcut antikorlar ELISA IgG ve IgM yöntemiyle 100 örnek incelenmiş ve seropozitiflik oranı sırasıyla %50 ve %2 olarak bulunmuştur. Rubella (Kızamıkçık) ELISA IgG ve IgM testine alman 100 serumda seropozitiflik oram sırasıyla %81 ve %1 olarak belirlenmiştir. Cytomegalovirus (CMV) ELISA IgG ve IgM testinde ise 100 örnekte seropozitiflik sonuçları sırasıyla %85 ve %10 olarak bulunmuştur. Herpes simplex tip-II'ye karşı antikor düzeyi ELISA IgG ve IgM yöntemiyle incelenen 100 örnekte sırasıyla %83 ve %8 olarak saptanmıştır. Sonuçlar, Ülkemizin çeşitli yörelerinde ve diğer ülkelerde TORCH etkenlerinin antikor dağılımları ile kıyaslanarak tartışılmıştır. Anahtar kelimeler TORCH, Toxoplasmosis, Rubella, Cytomegalovirus Herpes simplex.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The Seroprevalance of TORCH Groups in Pregnant Women This study was made on sera of 100 pregnant women visited Yüzüncü Yıl University, Medical School, Microbiology Laboratory between dates 01.12.1997 and 30.09.1998. It was estimated IgG and IgM antibody level against TORCH agents by ELISA on serum samples taken from pregnant women in Van area. 100 samples were examined against Toxoplasma gindii by ELISA IgG and IgM their seropositivity was found 50% and 2% respectively. Seropositivity in 100 serum samples to Rubella ELISA IgG and IgM was 81% and 1% respectively. Cytomegalovirus ELISA IgG and IgM test seropositivity range on 100 samples were 85% and 10% respectively. Antibody level against Herpes simplex type II were 83% and 8% by ELISA IgG and IgM methods respectively. The results were compared with antibody distention of TORCH agents in different area in our country and other countries.