Reklam fotoğrafçılığı ve yaratıcı hikâye anlatıcılığı 'Kozmetik ürünlerin reklam fotoğrafları üzerine çözümleme'
Advertising photography and creative storytelling 'Analysis on advertising photos of cosmetic products'
  1. Tez No: 851639
  2. Yazar: YÜKSEL AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALTUNBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Reklam Fotoğrafçılığı, Hikâye Anlatıcılığı, Görsel Hikâye, Photograph, Advertising Photography, Storytelling, Visual Story
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 358
Özet
Yeni dünya içinde çok önemli bir yer tutan teknolojideki gelişim, iletişim alanında yapay zekâ ile önemli bir konuma ulaşmış ve reklam sektöründe de olumlu katkılar sağlamıştır. Geleneksel reklamların yerine gelen dijital reklamlar hızlı bir gelişim gösterse de Aristo'dan günümüze kadar gelen hikâye anlatımlarından vazgeçilmemiştir. Kültürümüzün bir parçası haline gelen hikâyeler sayesinde tüketiciler birçok şey hakkında bilgi sahibi olmakta ya da bildiklerini pekiştirmektedirler. Bu bağlamda yaratıcı hikâye anlatıcılığını reklamlarda kullanmak ve bunu fotoğraf ile oluşturmak tüketicinin o reklamı hatırlamasında olumlu bir katkı sağlamaktadır. Fotoğrafın evrensel bir dili vardır, doğru kullanıldığı alanlarda güç katar. Reklam fotoğrafçılığı ürünleri veya hizmetleri izleyicinin önüne koyar ve ilgilenmeleri için ikna etmeye çalışır, böylece gerçekten ihtiyacı olmayan bir ürünü bile satın almaya ikna etmektedir. Bu çalışmada“Kristal Elma”ve“Kırmızı Ödülleri”içinde yer alan kozmetik ürünlere ait ödül almış ve başarılı olmuş geleneksel reklamlar baz alınmış ve bu reklamların çözümlemeleri Christopher Booker'ın“The Seven Basic Plot”adlı eseri çerçevesinde yapılmıştır. Booker'ın yedi temel hikâye kuramına göre çözümlemesi yapılan reklamlar içerisinde en çok kullanılan olay örgüsünün ise“Yeniden Doğuş”olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Digital development, which has a very important place in the new world, has reached an important position with artificial intelligence in the field of communication and has made positive contributions to the developments in the advertising sector. Although digital adverts, which have replaced traditional adverts, have shown a rapid development, storytelling, which has come from Aristotle to the present day, has not been abandoned. Thanks to the stories that have become a part of our culture, consumers have information about many things or reinforce what they know. In this context, using creative storytelling in advertisements and creating it with photography makes a positive contribution to the consumer's recall of that advertisement. Photography has a universal language and adds power to areas where it is used correctly. Advertising photography puts products or services in front of the audience and tries to persuade them to be interested, thus persuading them to buy even a product they do not really need. In this study, the award-winning and successful traditional adverts of cosmetic products in the“Crystal Apple”and“Red Awards”were taken as a basis and these adverts were analysed within the framework of Christopher Booker's“The Seven Basic Plot”. It was seen that the most used plot among the adverts analysed according to Booker's seven basic story theories was“Rebirth”.