Muhammed İkbâl ile İslam'ın yeniden ihyâsı
The revision of Islam with Muhammed İkbâl
- Tez No: 851651
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CUMALİ KÖSEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Muhammed İkbâl, Dini Düşüncenin İhyası, Müslümanlardaki Temel Problemler, Usul Arayışları, Muhammad Iqbal, Revival of Religious Thought, Fundamental Problems in Muslims, Search for Method
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Muhammed İkbâl Pakistan denilince akla gelen ilk isimlerden biridir. Yaşadığımız toplumda ve sonrasında adından söz ettirmek ancak eserleri ve fikirleriyle tesir edenlere münhasırdır. Muhammed İkbâl'i farklı kılan en önemli özelliği İslam terbiyesi ile dini ve manevi yönünü kuvvetlendirirken Batı dünyasının felsefi görüşleri ile fikri ve entelektüel yönünü geliştirmesidir. İkbâl'in Müslümanlarda gözlemlediği vahiyden uzaklaşmaları neticesinde duyduğu üzüntü şair olmasının sebeplerinden biri olmuştur. Şiir, makale ve konferansları ile Müslümanları ihya etme çabası içinde bulunmuştur. İkbâl dünyaya geliş amacını çözümleyerek evvela kendi kimlik gelişimini inşa etmiştir. Geniş bir bakış açısına sahip olan İkbâl'in hayatının merhalelerinde birbirinden farklı fikirlere yöneldiğini görmekteyiz. Bu da bizlere onun dinamik bir düşünce yapısına sahip olduğunu gelişmekten ve değişmekten korkmadığını göstermektedir. Müslümanların vahiyden uzaklaşarak edindikleri önce benliklerine sonra topluma yayılan bazı hasletleri tespit ederek toplumun bilinçlenmesini kendine dert edinir. Pasif bir ruha bürünme gibi Müslümanla bağdaşmayacak özellikleri ihya etmek önce bireyin kimliğindeki inşa ile tamamlanıp sonra toplumu uyandıran bir harekete dönüşmelidir. Bu uyanış ancak vahyin içinde bulunulan çağın gereksinimleri ve problemleri dikkate alınarak yeniden yorumlanması ve ictihad ile mümkün olacaktır. Bu çalışma insanlığın kurtuluşunu İslam'ın temel ilkelerinin sosyal hayatın içine dâhil edilmesinde bulan Muhammed İkbâl'in görüşlerini ortaya koyarak, dini düşüncenin ihyası konusuna katkı sağlamayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
Muhammad Iqbal is one of the first names that come to mind when Pakistan is mentioned. Making a name for itself in the society we live in and beyond is reserved only for those who have an impact with their works and ideas. The most important feature that makes Muhammad Iqbal different is that he strengthened his religious and spiritual aspects with Islamic upbringing and developed his intellectual and intellectual aspects with the philosophical views of the Western world. One of the reasons why Iqbal became a poet was the sadness he felt as a result of the Muslims moving away from the revelation he observed. He made an effort to revive Muslims with his poems, articles and conferences. Iqbal first built his own identity development by analyzing the purpose of his birth. We see that Iqbal, who has a broad perspective, turns to different ideas in the stages of his life. This shows us that he has a dynamic mindset and is not afraid of development and change. He identifies some of the traits that Muslims have acquired by moving away from revelation, which spread first to themselves and then to society, and makes it his concern to raise awareness in society. Reviving characteristics that are incompatible with Muslims, such as adopting a passive spirit, must first be completed with the construction of the individual's identity and then turn into a movement that awakens the society. This awakening will only be possible through reinterpretation of the revelation and ijtihad, taking into account the needs and problems of the current age. This study aims to contribute to the revival of religious thought by revealing the views of Muhammad Iqbal, who found the salvation of humanity in the inclusion of the basic principles of Islam into social life.