İlaca bağlı çenelerde görülen ileri evre osteonekrozun tedavisinde pentoksifilin ve tokoferol medikal tedavisinin etkinliğinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
A retrospective evaluation of the efficacy of pentoxifylline and tocopherol medical therapy in the treatment of medication-related advanced osteonecrosis of the jaws
  1. Tez No: 851752
  2. Yazar: MEHMET DEMİRAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ALTAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: osteonekroz, MRONJ, pentoksifilin, tokoferol, PENTO, osteonecrosis, MRONJ, pentoxifylline, tocopherol, PENTO
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: İlaca bağlı çenelerde görülen osteonekrozun (MRONJ) tedavisinde standart bir protokol belirlenememiştir. Bu hasta grupları; yaşam kalitesi düşmüş, beslenme alışkanlıkları bozulmuş, sosyal ilişkileri kötüleşen, ağrı ve enfeksiyonla birlikte ötenaziyi düşünebilecek durumda kliniklere başvurmaktadır. Literatürde MRONJ hastaları için pentoksifilin ve tokoferol (PENTO) medikal tedavisinin olumlu sonuçlarını gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı ilaca bağlı çenelerde görülen ileri evre (Amerikan Ağız ve Çene Cerrahları Birliği- AAOMS Evre II- III) osteonekrozun tedavisinde PENTO medikal tedavisinin etkinliğini retrospektif olarak değerlendirmektir. Yöntem: AAOMS Evre II-III MRONJ tanısı koyulan hastalara kliniğimize başvurdukları andan itibaren gerekli konsültasyonlar sonrasında PENTO medikal tedavisi başlanıp, klinik ve radyolojik kayıtları alınmıştır. Daha sonra tedavileri gerçekleştirilen hastaların pre-operatif ve post-operatif kayıtları klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların çoğunda primer, bir kısmında sekonder iyileşme görülmüştür. Üç hastada ise lezyonlar stabil kalmıştır. Takip süreleri boyunca tekrarlayan lezyon gözlenmemiştir. Sonuç: Elde edilen sonuçlar; önerilen yaklaşımın MRONJ hastalarının tedavi protokolünde göz önünde bulundurulup hasta yararına uygun bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilebileceğine işaret etmektedir. Bu çalışma, gelecekte daha yüksek sayıda örneklemlerle yapılacak olan kontrollü klinik çalışmalara temel niteliği oluşturabilir ve ileri evre MRONJ'un ideal tedavisi üzerinde bir fikir birliğine varılmasına yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: There is no standardized protocol for the treatment of medication-related osteonecrosis of the jaws (MRONJ). These patients are admitted to clinics with decreased quality of life, impaired oral functions, worsening social relations, pain and infection and may consider euthanasia. There are studies in the literature reporting favorable outcomes of pentoxifylline and tocopherol (PENTO) medical treatment for MRONJ patients. The aim of this thesis was to retrospectively evaluate the efficacy of PENTO medical therapy supporting in the treatment of medication-related advanced (American Association of Oral and Maxillofacial Surgeons- AAOMS Stage II- III) osteonecrosis of the jaws. Method: Patients diagnosed with AAOMS Stage II-III MRONJ were started on PENTO medical treatment after relevant consultations. Clinical and radiologic records were obtained. Pre-operative and post-operative records of the treated patients were evaluated clinically and radiologically. Results: Primary healing was observed in most patients and secondary healing in some. Lesions remained stable in three patients. No recurrent lesions were observed during the follow-up period. Conclusion: The obtained results indicate that the proposed approach can be considered in the treatment protocol of MRONJ that is for the benefit of patients. This study may serve as a basis for future controlled clinical trials with larger samples and aid in reaching a consensus in the ideal management of MRONJ.