Çalışanların elde tutulmaları ile iş yerlerine yönelik beklentileri arasındaki ilişki: Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT'li) beyaz yakalı çalışanlar üzerine bir araştırma
The relationship between employee retention and their expectations from the workplace: A research on white-collar employees who are victims of Delayed Pension Age (EYT)
- Tez No: 851853
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elde tutma, beklenti, EYT, beyaz yaka, Retention, expectation, victims of retirement age, white collar employee
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Çalışanların iş yerlerine bağlılıkları hem çalışanlar hem de işverenler için önemli bir konudur. Çalışanların iş yerlerine bağlı olmaları, verimliliklerinin artmasına, iş kaybının azalmasına ve iş yerindeki huzurun sağlanmasına katkıda bulunur. Elde tutma, çalışanların iş yerinde kalmak istemeleri ve iş yerinden ayrılma niyetlerinin düşük olması durumudur. Elde tutma, çalışanların iş yerindeki memnuniyetleri, iş yeri beklentileri ve iş yeri bağlılıkları gibi faktörlerden etkilenir. Emeklilikte yaşa takılan (EYT) çalışanlar, sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde olan, prim günü ve sigortalılık süresini yerine getirmelerine rağmen, emeklilik için gerekli yaş şartını sağlayamadıkları için emekli olamayan kişileri ifade etmektedir. EYT'li çalışanlar, emeklilik yaşını beklerken çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmışlardır. Bu sorunlar arasında ekonomik zorluklar, iş yükünde artış, kariyer fırsatlarının kısıtlı olması ve emeklilik planlamasının zorluğu yer almaktadır. Bu araştırmada, çalışanların elde tutulmaları ile iş yerlerine yönelik beklentileri arasındaki ilişki, emeklilikte yaşa takılan (EYT) beyaz yakalı çalışanlar üzerinde incelenmiştir. Araştırmada, 407 EYT'li beyaz yakalı çalışanın katılımıyla anket çalışması yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, EYT'li çalışanların elde tutulma düzeyleri düşük, iş yeri beklentileri ise yüksektir. EYT'li çalışanlar, iş yerlerinden daha fazla ücret, daha iyi kariyer fırsatları, daha fazla iş-yaşam dengesine sahip olma ve emeklilik planlamalarına destek olma gibi beklentiler içindedir. Bu sonuçlar, EYT'li çalışanların iş yerindeki bağlılıklarını ve performanslarını artırmaya yönelik çalışmalarda, iş yeri beklentilerinin önemli bir faktör olarak ele alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Employee commitment to their workplaces is an important issue for both employees and employers. Employees' commitment to their workplace contributes to increased productivity, reduced job loss and peace in the workplace. Retention is the situation in which employees want to stay at the workplace and have low turnover intentions. Retention is influenced by factors such as employees' satisfaction at work, workplace expectations and workplace commitment. Employees who are at retirement age (EYT) refer to those whose insurance start date is before September 9, 1999 and who cannot retire because they do not meet the age requirement for retirement, despite fulfilling the premium days and insurance period. EYT workers have faced various problems while waiting for the retirement age. These problems include economic difficulties, increase in workload, limited career opportunities and difficulty in retirement planning. In this research, the relationship between employee retention and their expectations towards their workplaces is examined on white-collar employees who are at retirement age (EYT). In the study, a questionnaire survey was conducted with the participation of 407 white-collar employees. According to the results of the research, the retention levels of EYT employees are low, while their workplace expectations are high. EYT employees expect higher wages, better career opportunities, more work-life balance and support for retirement planning from their workplaces. These results suggest that workplace expectations should be considered as an important factor in studies aimed at increasing the commitment and performance of employees with EYT in the workplace.