Merkez Bankası kredibilitesinin kredi temerrüt swapları üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
The effect of Central Bank credibility on credit default swaps: The case of Türkiye
- Tez No: 851872
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE KAĞAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kredi temerrüt swaplar, Merkez bankası kredibilitesi, Birim kök testleri, Doğrusal olmayan ARDL modeli, Credit default swaps, Central bank credibility, Unit root tests, Nonlinear ARDL model
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada Türkiye örnekleminde merkez bankası kredibilitesinin kredi temerrüt swapları üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. 2008 ile 2022 yılları aralığında aylık veriler kullanılarak gerçekleştirilen çalışmada 5 yıllık kredi temerrüt swap primi, merkez bankası kredibilite endeksi, sepet kur, dış borç oranı ve küresel risk endeksi verileri kullanılmıştır. Öncelikle çalışmada kullanılan serilerin durağanlık düzeylerinin belirlenebilmesi için geleneksel birim kök testleri, tek ve çift yapısal kırılmalı birim kök testleri ve Fourier birim kök testleri uygulanmıştır. Serilerin durağanlık düzeylerinin belirlenmesinin ardından doğrusal olmayan ARDL modeli ile değişkenler arasındaki uzun dönemli eş bütünleşme ilişkisi test edilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular pozitif kredibilite şoklarının kredi temerrüt primleri üzerinde negatif etkiye sahip olduğunu, döviz kuru şoklarının kredi temerrüt swapları üzerinde pozitif etkiye sahip olduğunu, küresel risk endeksi şoklarının ise kredi temerrüt swapları üzerinde pozitif etkilere sahip olduğunu göstermektedir. Elde edilen bulgular çerçevesinde para politikasının kurumsal yapısının merkez bankası kredibilitesini destekleyecek şekilde geliştirilmesi, ülke risk primini düşürülmek için bir politika önerisi olarak öne sürülebilir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effects of central bank credibility on credit default swaps in the Turkish case. Using monthly data between 2008 and 2022, the study uses 5-year credit default swap premium, central bank credibility index, basket exchange rate, external debt stock and global risk index data. First of all, in order to determine the stationarity levels of the series used in the study, conventional unit root tests, unit root tests with single and double structural breaks and Fourier unit root tests were applied. After determining the stationarity levels of the series, the long-run cointegration relationship between the variables was tested with the non-linear ARDL model. The findings indicate that positive credit shocks have a negative impact on credit default swap, exchange rate shocks have a positive impact on credit default swaps, and global risk index shocks have a positive impact on credit default swaps. Within the framework of the findings, improving the institutional structure of monetary policy in a way to support central bank credibility can be put forward as a policy recommendation to reduce the country risk premium.