Diorama tekniği kullanılarak Osmanlı dönemi minyatürlerinin seramik sanatında çağdaş yorumlamaları
Contemporary interpretations of Ottoman period miniatures in ceramic art by using diorama technique
- Tez No: 851871
- Danışmanlar: PROF. DUYGU KAHRAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Minyatür, Diorama, Üç boyut, Seramik, Ottoman, Miniature, Diorama, Three Dimension, Ceramic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Osmanlı Minyatür Sanatı, günümüzde varlığını halen sürdürmekte olan kültürel bir mirastır. Minyatür sanatının önemli bir unsuru olan bu sanat eserleri, Osmanlı döneminin yaşam tarzını ve kültürel dokusunu, gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla resimlerle desteklenmiş anlatımlarla betimlenmektedir. Diorama sanatı, bir anın veya geçmişte yaşanmış tarihi olayların, film sahnelerinin gerçeğine birebir benzeyen küçük veya büyük boyutlu modellerini oluşturma sanatıdır. Minyatür sanatı ve diorama sanatı, izleyiciye geçmiş bir anı sunma amacı taşıdığı için birbirine benzerlik gösterir. Ancak bu iki sanat, farklı teknikler ve yaklaşımlar kullanır. Osmanlı minyatür sanatı, perspektif algısı olmadan, figüratif ve mimari unsurları üst üste çizerek oluşturulan bir sanattır. Diorama sanatı ise genellikle bir zemin üzerinde veya müzelerde oluşturulan alanlarda, üç boyutlu ve gerçeğe daha yakın mimari yapılara ve figürlere odaklanır. Bu tezde, Osmanlı minyatür sanatını üç boyutlu hale getirmek amacıyla diorama tekniğinden faydalanılmış, çağdaş seramik sanatında kullanılan malzemelerle modellemeler oluşturarak, gerçeğe daha yakın bir izlenim yaratmayı amaçlanmıştır. Bu iki teknik bir arada kullanılarak seramiğin üç boyutlu etkisiyle, Osmanlı minyatürlerinin incelikleri ve örnek niteliğindeki seçme minyatür eserleri, bilgilendirici canlandırmalar eşliğinde sunulmuş, tarihi olayların ve anıların izleyicilere aktarılması hedeflenmiştir. Bu yöntem sayesinde Osmanlı minyatür sanatını günümüzde yeniden canlılığını kazandırarak tarihi bir miras olarak kültürel bir kimlik köprüsü oluşturulması ve Osmanlı minyatür sanatının taşıdığı kendine has niteliklerin sonraki nesillere aktarılabilmesi amaçlanmıştır. Osmanlı minyatürleri ve diorama tekniğiyle çağdaş seramik sanatını birleştiren bir model çalışması, geçmişten günümüze kültürel mirası günümüz sanatına aktarmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
Ottoman Miniature Art is a cultural heritage that still exists today. These works of art, which are an important element of miniature art, depict the lifestyle and cultural texture of the Ottoman period with narratives supported by pictures in order to transfer them to future generations. The art of diorama is the art of creating small or large-sized models of a moment or historical events of the past, film scenes that are similar to the real ones. Miniature art and diorama art are similar to each other as they aim to present a past moment to the audience. However, these two arts use different techniques and approaches. Ottoman miniature art is an art created by drawing figurative and architectural elements on top of each other without a sense of perspective. Diorama art, on the other hand, focuses on three-dimensional and more realistic architectural structures and figures, usually on a ground or in areas created in museums. In this thesis, the diorama technique was used to make the Ottoman miniature art three-dimensional, and it was aimed to create a more realistic impression by creating models with materials used in contemporary ceramic art. By using these two techniques together, with the three-dimensional effect of ceramics, the subtleties of Ottoman miniatures and selected exemplary miniature works were presented with informative animations, and it was aimed to convey historical events and memories to the audience. Thanks to this method, it is aimed to create a cultural identity bridge as a historical heritage by revitalising the Ottoman miniature art today and to transfer the unique qualities of Ottoman miniature art to the next generations. A model work that combines Ottoman miniatures and diorama technique with contemporary ceramic art aims to transfer the cultural heritage from the past to the present to contemporary art.