Varlık fonları: Türkiye ve Azerbaycan varlık fonlarının karşılaştırılması
Wealth funds: Comparison of Türkiye and Azerbaijan wealth funds
  1. Tez No: 851873
  2. Yazar: NURAY MAJİD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OĞUZ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusal Varlık Fonu, Dünya'da Varlık Fonları, Türkiye Varlık Fonu, Azerbaycan Petrol Fonu, National Wealth Fund, World Wealth Funds, Turkey Wealth Fund, Azerbaijan Oil Fund
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Son zamanlarda ülkeler kendi ekonomik durumlarını iyileştirmek, istikrarlı ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme ve kalkınmaya ulaşmak için çeşitli ekonomik hedefler belirlemektedirler. Finansal sistemde uzun süredir varlığını sürdüren ulusal varlık fonlarının ilk örnekleri 1950 yıllarında ortaya çıkmıştır. Günümüzde finansal gelişmelerle birlikte çeşitli ülkeler için ekonomik ve sosyal hedeflerine ulaşmada ulusal arlık fonlarının önemli bir rol oynadığını söylemek mümkündür. Birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke kendi kaynaklarını daha etkin bir şekilde kullanmak için varlık fonlarını oluşturmaya başlamışlardır. Dünya genelinde bu kadar yaygın olan ulusal varlık fonları Türkiye'de 2016 yılında Azerbaycan'da 1999 yılında kurulmuştur. Yapılan araştırmada Dünyadaki ulusal varlık fonları araştırılmış, Türkiye ve Azerbaycan Varlık Fonları hakkında ve her iki fona gelen gelirlerin yıllar içindeki karşılaştırılması yapılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde ulusal varlık fonlarının kavramı, tarihçesi, kuruluş amaçları ve türleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde dünyadakı ulusal varlık fonu örnekleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ulusal varlık fonlarının denetimi, şeffaflığı ve şeffaflık endeksleri hakkında bilgi verilmiştir. Son olarak dördüncü bölümde, Türkiye ve Azerbaycan Varlık Fonları hakkında genel bilgiler verilmiş ve sabit yıllar için fon gelirlerinin karşılaştırmalı analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, countries set various economic goals in order to improve their economic situation and achieve stable and sustainable economic growth and development. The first examples of national wealth funds, which have existed for a long time in the financial system, appeared in the 1950s. Today, along with financial developments, it is possible to say that national wealth funds play an important role in achieving economic and social goals for various countries. Many developed and developing countries have started to create asset funds to use their resources more effectively. National wealth funds, which are so common throughout the world, were established in Turkey in 2016 and in Azerbaijan in 1999. The research undertaken encompassed a global analysis of national wealth funds, with a specific focus on Turkey and Azerbaijan Wealth Funds, where their financial performance was evaluated over several years. The research is structured into four main sections: The initial section presents comprehensive insights into the concept, historical development, objectives, and various categories of national asset funds. In the subsequent section, the research emphasizes examples from the global landscape that shed light on the historical origins of national wealth funds. The third part of the study provides information pertaining to the governance, transparency, and related transparency indices associated with these national asset funds. The concluding fourth chapter delivers a holistic overview of Turkey and Azerbaijan Wealth Funds, followed by a comparative analysis of their financial performance over specified periods.