Ortaöğretim öğretmenlerinin uzaktan eğitime ilişkin hazırbulunuşluk düzeylerinin incelenmesi: Eskişehir ili örneği
Investigation of high school teachers' readiness level for distance education: A case study in Eskişehir province
- Tez No: 851875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, Ortaöğretim öğretmenleri, Hazırbulunuşluk, Distance education, High school teachers, Readiness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ile dünyada öngörülemeyen küresel olaylar eğitim alanında önemli gelişmelere yol açmaktadır. Bu gelişmeler, eğitimcilerin yeni öğretme ve öğrenme paradigmalarına hızla uyum sağlamalarını gerektirmektedir. Özellikle Covid-19 pandemisinde, eğitimin sürekliliğinin sağlanması için acil uzaktan eğitim uygulanmalarına geçilmiştir. Bu uygulamalar hem geleneksel sınıf modelini yeniden şekillendirmiş hem de uzaktan öğretim süreçlerinin gerekliliği karşısında öğretmenlerin rollerini ve hazırbulunuşluk durumlarını anlamanın kritik öneminin altını çizmiştir. Bu gereklilikten hareketle bu araştırmada ortaöğretim öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik hazırbulunuşluk düzeylerinin ne durumda olduğu incelenmiştir. Araştırma, nicel araştırma yöntemi tarama deseniyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Eskişehir ilinde görev yapmakta olan ortaöğretim öğretmenleri oluşturmaktadır. 195 katılımcıya çevrimiçi ortamda sekiz boyuttan oluşan“A-12 Öğretmenleri Çevrimiçi Eğitim Hazırbulunuşluk Ölçeği”ni içeren anket ulaştırılmıştır. Ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0.949 olarak hesaplanmıştır. Toplanan verilerin çözümlenmesinde betimsel istatistiklerden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları, öğretmenlerin teknik yeterlik ve mesleki işbirliği boyutlarında yeterli oldukları; eğitim teknolojisi yeterliliği, bilgisayar özyeterliliği, yönetim desteği, öğrenci hazırbulunuşluğu ve içerik boyutlarında orta düzeyde yeterli olduklarını göstermiştir. Ayrıca, göreli yararlılık ve pedagojik (mesleki) ve etik yeterlilikte ise orta ve düşük düzeyde bulgular ortaya koyulmuştur. Araştırma sonuçları tartışılmış ve gelecek araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Developments in Information and Communication Technologies and unpredictable global events in the world bring along important developments in the field of education. These developments require educators to quickly adapt to new teaching and learning paradigms. Especially during the Covid-19 pandemic, urgent distance education practices have been implemented to ensure the continuity of education. These practices have both reshaped the traditional classroom model and underlined the critical importance of understanding teachers' roles and readiness in the face of the necessity of distance education processes. Based on this necessity, this research examined the readiness levels of high school teachers regarding distance education. The research was carried out with the quantitative research method scanning design. The population of the research consists of high school teachers working in Eskişehir province. A survey containing the eight-dimensional“A-12 Teachers Online Education Readiness Scale”was delivered online to 195 participants. The Cronbach's Alpha reliability coefficient of the scale was calculated as 0.949. Descriptive statistics were used to analyze the collected data. Research findings show that teachers are competent in terms of technical competence and professional cooperation; moderately competent in educational technology proficiency, computer self-efficacy, administrative support, student readiness and content dimensions. In addition, they were found to be moderately and lowly competent in relative usefulness and pedagogical (professional) and ethical competence. The research results are discussed and suggestions for future research are presented.