Türk Vergi Hukukunda kanun yolundan vazgeçme
Waiver of legal remedy in Turkish Tax Law
- Tez No: 851876
- Danışmanlar: PROF. DR. CANATAY HACIKÖYLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi davası, davadan feragat, kanun yoluna başvuru, kanun yolundan vazgeçme, mali yapılandırma, Tax litigation, waiver of the lawsuit, application for legal remedy, waiver of legal remedy, fiscal restructuring
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 359
Özet
Bu çalışmada, 07.12.2019 tarihli ve 30971 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7194 sayılı Kanun'un 27'nci maddesi ile 213 sayılı Kanun m. 379'da yeniden düzenleme yapılarak ihdas edilen kanun yolundan vazgeçme kurumu incelenmiştir. Bu inceleme kapsamında ilk bölümde hak arama hürriyeti, dava hakkı, kanun yoluna başvuru hakkı ve ayrıca tasarruf ilkesine bağlı olarak idari yargılama hukukunda davadan ve kanun yolundan vazgeçme kabiliyeti değerlendirilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde vergi davasının hukuki niteliği, idari yargılama hukukundaki dava tipolojisi yönünden ele alınmış ve üçüncü bölümde de kanun yolundan vazgeçmenin hukuki niteliği ve kapsamı incelenip vergi hukukundaki benzeri kurumlarla kıyaslaması yapılmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak kurumun yapısal ve işlevsel bakımdan birtakım sorunlu yönlerinin olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the mechanism of waiver of legal remedy, which was introduced by amending Article 379 of the Law No. 213 with Article 27 of the Law No. 7194 published in the Official Gazette dated 07.12.2019 and numbered 30971, is examined. Within the scope of this examination, in the first part, the freedom to seek rights, the right to sue, the right to apply for legal remedies and also the ability to waive the lawsuit and legal remedy in administrative jurisdiction depending on the disposition maxim are tried to be evaluated. In the second part, the legal nature of tax litigation is analyzed in terms of the typology of litigation in the administrative jurisdiction, and in the third part, the legal nature and scope of the waiver of legal remedy is analyzed and a comparison with similar mechanisms in tax law is made. As a result, it is concluded that the mechanism has some problematic aspects in terms of structure and function.