Irak'ın nasiriye kentindeki al-haboubi eğitim hastanesin'de hemşirelerin maruz kaldığı zorbalık ve benlik saygısı arasındak ilişki
The relationship between bullying and self-esteem thatnurses are exposed to at al-haboubi teaching hospital innasiriye city İraq
- Tez No: 851931
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVCAN TOPTAŞ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Zorbalık, Benlik Saygısı, Nursing, Bullying, Self-Este
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı, Irak'ta bir hastanede çalışan hemşirelerin zorbalık ve benlik saygısı düzeylerini değerlendirmek, hemşirelerde zorbalık ve benlik saygısı arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Bu çalışma, 01.08.2022- 31.12.2022 tarihleri arasında Irak'taki eğitim hastanelerinde kesitsel ve tanımlayıcı olarak yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Irak'taki hastanelerden birinde çalışan hemşireler oluşturmaktadır. G-power analizine göre örneklem sayısı en az 169 Hemşire olarak belirlenmiştir. Veriler“Hemşirelerin Sosyal ve Demografik Özellikleri”formu, hemşirelerin işyerinde zorbalığa maruz kalma durumlarını değerlendirmek için Olumsuz Davranış Anketi (ODAR) Arapça form ve Benlik Saygısı Ölçeği (BSÖ) Arapça formu kullanılarak yüz yüze toplanmıştır. Veriler, SPSS 26 yazılımında frekans, yüzde, ortalama, standart sapma ve ANOVA ve t-testi kullanılarak analiz edilmiştir. Anlamlılık düzeyi olarak p0.05). BSÖ ile medeni durum arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunurken, yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve gelirden memnuniyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı da gösterilmiştir. ODAR ile BSÖ arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu bulunmuştur. Hemşirelere, zorbalıkla başa çıkma ve benlik saygısını güçlendirme konularında eğitim programları sunulabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the bullying and self-esteem levels of nurses working in a hospital in Iraq and to evaluate the relationship between bullying and self-esteem in nurses. This study was conducted cross-sectionally and descriptively in training hospitals in Iraq between 01.08.2022 and 31.12.2022. The population of the research consists of nurses working in one of the hospitals in Iraq. According to G-power analysis, the sample number was determined to be at least 169 nurses. Data“Social and Demographic Characteristics of Nurses”form, Negative Behavior Questionnaire-Revised Arabic form (NAQ_R) to assess nurses' exposure to bullying in the workplace and using The Self-Esteem Scale Arabic form (RSE) collected face to face. The data were processed in SPSS 26 software as frequency, percentage, average, standard deviation and analyzed using ANOVA and t-test. P0.05). While there are statistically significant differences between RSE and marital status, it has also been shown that there is no statistically significant difference between age, gender, educational status and income satisfaction. It was found that there was a negative relationship between NAQ_R and RSE. Training programs can be offered to nurses on dealing with bullying and enhancing self-esteem.