Sigaranın farklı yöntemlerle üretilen geçici kronlar üzerine etkisi
Effect of smoking on temporary crowns produced by different methods
  1. Tez No: 851937
  2. Yazar: DENİZ İSTANBULLU YUVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORAY SOYGUN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Geçici Kron, Eklemeli Üretim, Eksiltmeli Üretim, Polimetilmetaklirat, Sigara İçme Simülatörü
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; farklı yöntemler (geleneksel, eksiltmeli ve eklemeli) kullanılarak üretilen geçici kronların programlanabilir sigara içme simülatörüyle sigara maruziyetleri sonucundaki renk değişikliklerinin ve yüzey pürüzlülüklerinin araştırılmasıdır. Yöntem ve Gereçler: Çalışmamızın kontrol grubu olan geçici kronlar geleneksel yöntemlerle üretildi. Deney gruplarından biri eklemeli üretim cihazıyla (Form 3 3D printer, Formlabs, Somerwille, MA, ABD) diğeri ise eksiltme cihazıyla (Cerec inLab MC X5, Dentsply Sirona, Bensheim, Germany) üretildi. Çalışmada kontrol grubu dahil toplam 3 grup kullanıldı (n=24). Tüm örnekler fantom çenelerde prepare edilmiş anterior dişler üzerinde üretildi. Bu örnekler fantom çenelerle birlikte programlanabilir sigara içme simülatöründe günde 10 sigara olacak şekilde 14 gün boyunca sigara içme sikluslarına maruz bırakıldı. Elde edilen örneklerin maruziyet öncesi ve sonrası renk değişiklikleri için spektrofotometre cihazı (SpectroShade Micro,MHT Optic Research, Niederhasli, Switzerland), yüzey pürüzlülükleri için Optik Profilometri cihazı (Profilm 3D, Fimmetrics, ABD), yüzey topografisi için ise Taramalı Elektron Mikroskobu(SEM) (Quanta FEG 650, FEI Company, Hillsboro, Oregon, USA) kullanıldı. Bütün grupların karşılaştırmaları için Kruskal-Wallis testi, iki grup arası karşılaştırmada Mann Whitney U testi kullanıldı. Çoklu karşılaştırma düzeltmesi olarak Bonferroni kullanıldı. Normal dağılım göstermeyen bağımlı iki sayısal ölçümü karşılaştırmada Wilcoxon Signed Rank test kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızdaki tüm grupların ΔE00 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p0.05). Sonuçlar: Eksiltme ve eklemeli üretim ile oluşturulan örneklerin sigara maruziyeti sonrası yüzey pürüzlülüğü ve renk değişim değerleri kontrol grubuna göre daha az bulundu.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study; The aim of this study is to investigate the color changes and surface roughness of temporary crowns produced using different methods (conventional, subtractive and additive) as a result of cigarette exposure using a programmable smoking simulator. Methods and Materials: Temporary crowns, which were the control group of our study, were produced using conventional methods. One of the experimental groups was produced with an additive manufacturing device (Form 3 3D printer, Formlabs, Somerwille, MA, USA) and the other was produced with a subtractive manufacturing device (Cerec inLab MC X5, Dentsply Sirona, Bensheim, Germany). A total of 3 groups, including the control group, have been used in the study (n = 24). All samples were produced on prepared anterior teeth in phantom jaws. These samples were exposed to smoking cycles of 10 cigarettes per day for 14 days in a programmable smoking simulator with phantom jaws. With regard to obtained samples before and after exposure; for color changes Spectrophotometer device (SpectroShade Micro, MHT Optic Research, Niederhasli, Switzerland), for surface roughness Optical Profilometry device (Profilm 3D, Fimmetrics, USA) and for surface topography Scanning Electron Microscope (SEM) (Quanta FEG 650, FEI Company, Hillsboro, Oregon, USA) has been used. Kruskal Wallis test was used for comparisons of all groups. Mann Whitney U test was used for comparisons between two groups. Bonferroni was used as multiple comparison correction. Wilcoxon Signed Rank test was used to compare two dependent numerical measurements that were not normally distributed.