Tıkayıcı uyku apnesi sendromlu hastalarda santral işitsel işlemlemenin değerlendirilmesi
Evaluation of central auditory processing in patients with obstructive sleep apnea syndrome
  1. Tez No: 852014
  2. Yazar: ÖMER FARUK EMEKSİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÜRŞAT GÖKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Frekans Patern Test, Gürültüde Boşluklar Testi, Maskeleme Seviye Farkı Testi, Süre Patern Test, TUAS, Duration Patern Test, Frequency Patern Test, Gaps in Noise Test, Masking Level Difference, OSAS
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı Tıkayıcı Uyku Apnesi Sendromlu (TUAS) hastaların santral işitsel işlemleme becerilerinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya 20-55 yaş arası, saf ses ortalaması normal sınırlarda olan, işitmeyi etkileyecek herhangi bir patoloji geçirmemiş 86 birey dahil edilmiştir. TUAS tanısı almayıp TUAS semptomlarına sahip olmayan 43 birey kontrol grubunu, polisomnografi ile TUAS tanısı konan 43 birey de çalışma grubunu oluşturmuştur. Tüm katılımcılara kulak muayenesi yapılmış, timpanometri testi,125-8000 Hz aralığını değerlendiren saf ses odyometri testi, konuşmayı alma eşiği testi (KAE), konuşmayı ayırt etme skoru (KAS), Frekans Patern Test (FPT), Süre Patern Test (SPT), Gürültüde Boşluklar Testi (GBT), Maskeleme Seviye Farkı testi (MSF) yapılmıştır. Çalışmadaki kontrol ve çalışma grupları arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı fark bulunmamaktadır (p>0,05). Çalışma grubunda bilateral 125 – 8000 Hz aralığında 2000 Hz hariç tüm frekanslarda saf ses eşikleri ve bilateral SSO kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak TUAS'ın periferik işitme ve santral işitsel işlemlemeyi olumsuz etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the central auditory processing skills of patients with Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS). The study included 86 individuals aged between 20 and 55, whose pure tone average was within normal limits and who did not have any pathology that would affect hearing. 43 individuals who were not diagnosed with OSAS and did not have OSAS symptoms formed the control group, and 43 individuals who were diagnosed with OSAS by polysomnography constituted the study group. All participants underwent an ear examination, tympanometry test, pure tone audiometry test evaluating the range of 125-8000 Hz, speech reception threshold test (SRT), speech discrimination score (SDS), Frequency Patern Test (FPT), Duration Patern Test (SPT), Gaps in Noise Test (GIN) and Masking Level Difference test (MLD) were performed. There is no significant difference in terms of age and gender between the control and study groups in the study (p>0.05). In the study group, bilateral pure tone thresholds in the range of 125 - 8000 Hz were found to be significantly higher than the control group at all frequencies except 2000 Hz (p0.05). As a result, it was determined that OSAS negatively affects peripheral hearing and central auditory processing.