Türkiye'de okul çocuk çalgısı olarak blok flüt: Dünü bugünü
Block flute as a school children's instrument in Turkey: Past and present
  1. Tez No: 852030
  2. Yazar: ANIL USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜMTAZ HAKAN SAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzikte Batılılaşma ve Modernleşme, Çalgı Eğitimi, Blok Flüt, Westernization and Modernization in Music, Instrument Education, Block Flute
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Blok flüt, Türk müzik eğitim sisteminde uzun yıllar boyunca yaygın olarak kullanılan üflemeli bir çalgı olarak karşımıza çıkmaktadır. Blok flütün okul çocuk çalgısı olarak müzik öğretim programında yer almasının birçok nedeni vardır. Bunlardan bazıları; sağlam bir yapıya sahip olması, ekonomik olması, aynı marka blok flütlerin akort ve uyum açısından sorun teşkil etmemesi, taşınmasının kolay olması ve öğretmenler-öğrenciler tarafından tercih edilen bir enstrüman olması blok flütün uzun yıllar boyunca müzik eğitiminde kullanılmasının nedenleri arasındadır. Orta Çağ'ın başlarından itibaren Avrupa'da sevilen bir çalgı olarak kullanılan blok flütün Türkiye'de tanıtılması, kullanılması ve yaygınlaştırılmasını açıklığa kavuşturabilmek için Türkiye'de Tanzimat'tan günümüze kadar olan süreçte müzik eğitimindeki Batılılaşma, modernleşme hareketlerinin geçmişten günümüze çalgı eğitimine nasıl yansıdığı, ayrıca Batılı müzik adamlarının Türk müzik eğitim sisteminin oluşturulması konusundaki katkılarının, müzik devrimini gerçekleştirmedeki rolü incelenmiştir. Bu araştırmanın amacı, blok flütün Türkiye'de müzik öğretim programlarında okul çocuk çalgısı olarak kullanım nedenlerini belirlemek ve günümüz müzik eğitim sisteminde neden kullanılmadığını açıklığa kavuşturmaktır. Bu bağlamda araştırma ile ilgili alan yazın taraması yapılmış ayrıca nitel araştırma tekniklerinden görüşme tekniği kullanılarak alanda uzman kişiler ile görüşülerek elde edilen veriler desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The block flute is a wind instrument that has been widely used in the Turkish music education system for many years. There are many reasons why the block flute is included in the music curriculum as a school children's instrument. Some of them are; having a solid structure, being economical, the same brand of block flutes do not pose a problem in terms of tuning and harmony, being easy to carry and being an instrument preferred by teachers and students are among the reasons why the block flute has been used in music education for many years. In order to clarify the introduction, use and popularization of the block flute in Turkey, which has been used as a popular instrument in Europe since the early Middle Ages, the Westernization in music education in Turkey in the process from Tanzimat to the present day, how the modernization movements have reflected on instrument education from past to present, as well as the role of Western music men's contributions to the creation of the Turkish music education system in realizing the music revolution. The aim of this research is to determine the reasons for the use of the block flute as a school children's instrument in music education programs in Turkey and to clarify why it is not used in today's music education system. In this context, the literature related to the research was reviewed and the data obtained by interviewing experts in the field using the interview technique, one of the qualitative research techniques, were supported.