Uluslararası Bakalorya Programı bünyesinde uygulanan ilk yıllar programında (PYP) kullanılabilecek 2000–2024 yılları arasında Türkiye'de yayınlanmış okul öncesi resimli çocuk kitap kapaklarının grafik tasarım ilkelerine göre incelenmesi
An analysis of preschool illustrated children's book covers published in turkey between the years 2000-2024 that can be used in the early years program (PYP) implemented within the International Baccalaureate Program according to graphic design principles
  1. Tez No: 909682
  2. Yazar: DİLEK ÖZER PALAMUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TARAGAY AYÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Bakalorya Programı, İlk Yıllar Programı (PYP), grafik tasarım, okul öncesi, resimli çocuk kitapları, Türkiye, International Baccalaureate Program, Primary Years Program (PYP), graphic design, preschool, illustrated children's books, Turkey
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
İlk yıllar programı, öğrencilerin merakını, sorgulama becerilerini ve öğrenme tutkusunu destekleyen altı temel temayı içeren uluslararası bir eğitim programıdır. Bu program çerçevesinde kullanılan materyallerin, özellikle resimli çocuk kitaplarının, programın amaçlarıyla uyumlu olması önemlidir. Araştırma, Türkiye'de yayınlanmış çeşitli okul öncesi çocuk kitapları kapakları üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu kapaklar, grafik tasarımın temel ilkeleri olan renk, biçim, kompozisyon, tipografi ve görsel hiyerarşi açısından incelenmiştir. Ayrıca, bu kitap kapaklarının PYP'nin altı temel temasıyla ne ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulguları, PYP'nin temalarıyla uyumlu kitap kapaklarının, çocukların görsel algısını ve estetik duyarlılığını geliştirmede önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Grafik tasarım ilkelerine uygun olarak tasarlanmış kapaklar, çocukların ilgisini çekmekte ve onların kitaplarla kurdukları ilişkiyi güçlendirmektedir. Bu bağlamda, araştırma, PYP uygulayan okullarda kullanılan kitapların seçiminde grafik tasarım ilkelerinin dikkate alınmasının gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu çalışma, hem eğitimcilere hem de yayıncılara, PYP programına uygun kitapların seçiminde rehberlik edecek önemli bulgular sunmaktadır. Aynı zamanda, grafik tasarımın eğitim materyalleri üzerindeki etkisini ortaya koyarak, eğitimde grafik tasarımın önemine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The Early Years Program is an international educational program that includes six core themes that support students' curiosity, inquiry, and passion for learning. It is important that the materials used in this program, especially illustrated children's books, are compatible with the goals of the program. The research focused on the covers of various preschool children's books published in Turkey. These covers were examined in terms of color, shape, composition, typography, and visual hierarchy, which are the basic principles of graphic design. In addition, the extent to which these book covers are compatible with the six basic themes of the PYP was evaluated. The results of the study show that book covers aligned with the themes of the PYP play an important role in developing children's visual perception and aesthetic sensitivity. Covers designed according to graphic design principles attract children's attention and strengthen their relationship with books. In this context, the study emphasizes the need to consider graphic design principles in the selection of books used in schools implementing the PYP. This study provides important insights to guide both educators and publishers in selecting books suitable for the PYP program. At the same time, it draws attention to the importance of graphic design in education by demonstrating the impact of graphic design on educational materials.