İkinci Dünya Savaşı'nda animasyon filmlerinin propaganda aracı olarak kullanılması: Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya örneği
The use of animation films as a propaganda tool in World War II: The United States of America and Germany
  1. Tez No: 852029
  2. Yazar: MUHAMMET VATAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEREN UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Propaganda, Animasyon, II. Dünya Savaşı, Propaganda, Animation, World War II
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
II. Dünya Savaşı sırasında, devletler propaganda amaçlı çeşitli kitle iletişim araçlarını kullanmış ve bu araçları politize etmiştir. Özellikle radyo, sinema ve posterler aracılığıyla hem kara propaganda hem de rıza üretimi faaliyetleri yürütülmüştür. Bu dönemde, parlamaya başlayan animasyon alanı propaganda faaliyetlerine entegre edilerek, politik amaçlı animasyon filmleri üretilmiştir. ABD ve Almanya arasında animasyon konusunda belirgin bir rekabet yaşanmış ve animasyon yeni bir mücadele alanına dönüşmüştür. Çalışma, ABD ve Almanya'nın savaş boyunca ürettikleri animasyon filmleri üzerine odaklanmış, Walt Disney Stüdyosu ve Warner Bros gibi öncü Amerikan şirketlerinin yanı sıra Almanya'nın ürettiği animasyonlar incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Araştırma, II. Dünya Savaşı'nın öne çıkan iki ülkesi arasındaki animasyon mücadelesini ele alarak, ABD'nin bu alanda Almanya'ya kıyasla nicelik ve nitelik açısından daha başarılı olduğunu ve daha sofistike ürünler ürettiğini göstermiştir. Bu çalışma, karşılaştırma yöntemiyle yapılan betimsel bir araştırmadır ve savaş yıllarında politik temalı animasyonları incelemektedir; ABD'de üretilen 34 adet ve Almanya'da üretilen 7 animasyon filmi bu karşılaştırmanın konusudur.
Özet (Çeviri)
During World War II, states used and politicized various mass media for propaganda purposes. Especially through radio, cinema and posters, both black propaganda and the process of generating public consent were carried out. During this period, the emerging field of animation was integrated into propaganda activities and politically motivated animated films were produced. There was a significant competition between the US and Germany in animation and animation turned into a new field of struggle. The study focuses on the animated films produced by the US and Germany during the war, analyzing and comparing the animated films produced by leading American companies such as Walt Disney Studio and Warner Bros. as well as those produced by Germany. By analyzing the animation struggle between the two prominent countries of World War II, the study shows that the USA was more successful in terms of quantity and quality and produced more sophisticated products than Germany in this field. This study is descriptive research with a comparative methodology and examines politically themed animations during the war years; 34 animated films produced in the USA and 7 animated films produced in Germany are the subject of this comparison.