Bursa müzelerinde bulunan ahşap rahleler
Wooden lecterns in Bursa's museums
  1. Tez No: 852044
  2. Yazar: BÜŞRA ALTUNIŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY ÖZGÜR YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Bursa, Müze, Ahşap, Rahle, İslam Sanatları, Bursa, Museum, Wooden, Lectern, Islamic Arts
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Zaman içerisinde tahrip olan ve tamamen yok olmuş ahşap sanat eserlerinin bir grubunu da rahleler teşkil etmektedir. Rahleler ile ilgili müstakil çalışmaların sayısı oldukça azdır. Ahşap sanatı ile ilgili çalışmalarda rahleye dair bilgilere çok az miktarda yer verilmektedir. Rahle, İslam sanatı ve el sanatları içerisinde önemli bir yere sahiptir ve kapsamlı bir araştırmaya konu olabilecek niteliktedir. Terim anlamı olarak rahle, üzerinde yazı yazmak, çizim yapmak, kitap okumak amacıyla yapılan, sehpa ya da masa formunda sabit yahut açılır kapanır tarzda olan eşyalara denilmektedir. Kur'an-ı Kerimler ilk zamanlarda büyük ebatlı kitaplar olarak yazılmaktaydı. Böylesi büyük bir kitabın okunabilmesi için bir yerden destek alınması gerekmekteydi. Rahleler, Kur'an-ı Kerim'e duyulan saygı neticesinde, Onu belirli yükseklikte tutabilmek, okuyan kişinin vücudunu desteklemek, rahatça okunabilmesini sağlamak amacıyla ortaya çıkmıştır. Rahlenin ana malzemesi genellikle ahşaptır. İlk dönemlerde sade olarak kullanılan ahşap, zaman içerisinde değişime ve gelişime uğrayarak sedef, fildişi, gümüş ve değerli taşların yüzeylerine işlenmesi ile günümüze kadar varlığını korumuştur. Yaptığımız araştırmalar ve incelemeler sonucunda Bursa Müzelerinde toplamda otuz dört adet ahşap rahlenin bulunduğu saptanmıştır. Bu eserlerden bazıları teşhirde olup bazıları da müze depolarında korunmaktadır. Eserlerin birçoğu süsleme özelliklerini ve formunu korumakta iken bir kısmı ise zaman içerisinde tahrip olmuştur. Bu çalışma kapsamında zaman içinde tahrip olan yahut yok olmaya yüz tutmuş“Bursa Müzelerinde Bulunan Ahşap Rahleler”in gün yüzüne çıkarılması ve literatürdeki boşluğun giderilmesi amaçlanarak rahlelerin malzeme, teknik ve süsleme özellikleri hakkında bilgiler sunulmuştur. Araştırmamıza konu olan rahleler, Sanat Tarihi'nin bilimsel metotları kullanılarak incelenmiş, gerekli kütüphane çalışmaları yapılmış, dokümanlar elde edilmiş, literatür taranarak ilgili kitaplar ve makaleler incelemeye tabi tutulmuştur. Ayrıntılı tanımlamaları yapılan rahleler, fotoğraf ve çizimlerle desteklenmiştir. Analizler ve bulgular tezin son bölümünde değerlendirilmeye tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Lecterns made up one group of the wooden arts which has fallen to ruin and obscurity in time. Also, the individual studies about the lecterns are quite inadequate. In studies concerning the wooden arts, the information about the lecterns are given so insufficiently. Lectern, holding an important place in both Islamic art and handcraft, is qualified for an extensive research. Literally, the term "lectern'' is used for the table-shaped adjustable commodities which are used for writing or reading on top of it. In early times, Quran was written in large pieces of scrolls. And the people needed some kind of elevated platform to put and read it without too much effort. Because of this and the utmost respect of the people have for Quran compelled them to put it on a certain elevation, Reasons such as these, has led to the creation of lecterns. Lecterns is usually made from the wood as its main component. Wood, used solely for lectern in earlier periods, has evolved through time by carving precious stones on its surface such as pearls, ivories and silver Based on the researches and examinations we have conducted it is founded that there are thirty four lecterns extant in museums of Bursa. Some of these lecterns are showcased whereas some of them are preserved in museums' storages. Most of these lecterns preserved their form and features but some of them decayed over time. It is aimed, within this research, to rediscover the wooden lecterns which are doomed to be forgotten in Bursa Museums and to fill out an important place in literature and give information about the components, technique and decoration features of lecterns. Lecterns, the main concern of this research, were put on examination corresponding with the scientific methods of art history. The library studies were conducted, the documents were acquired and the articles were examined extensively. Lecterns, who were given detailed definitions, are supported with photographs and drawings. The analysises and findings are put on review at the end of the thesis.