Aras-Türk ve Kars Cumhuriyeti
Aras-Turk and Kars Republik
- Tez No: 852049
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKMEN TÖRELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Elviye-i Selase, Azerbaycan, Türkiye, Güney Kafkasya, Kars, Nahçıvan, Batum, İngiltere, Amerika, Ermeniler, Ulus-Devlet, Elviye-i Selase, Azerbaijan, Türkiye, South Caucasia, Nakhcivan, Kars, Batumi, England, America, Armenians, Nation-State
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışmada Aras-Türk Cumhuriyeti ve Kars Cumhuriyeti'nin tarihi ele alınmaktadır. Bahsi geçen cumhuriyetlerin özgürlük ve bağımsızlık arzuları ve mücadeleleri çerçevesinde ulus-devletlerini ve/veya cumhuriyetlerini kurmaları olgusunun analiz edilmesi bu çalışmanın temel amacıdır. Ayrıca, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bölgedeki güçlenme çabaları, bu bağlamda Türk ordusunun yardımıyla Nahçıvan'ın bağımsızlığının savunulması, Kars Cumhuriyeti'nin kuruluşu, Ahıska, Ahılkelek ve Batum'un bu cumhuriyet dahilindeki faaliyetleri incelenmekte, İngiliz ve Amerikalıların bölgeye gelerek General Valilik kurmaları gibi siyasi gelişmelere ışık tutulmaktadır. Bunun yanı sıra sınırlı bir coğrafya ve kısa bir dönem ele alınmasına rağmen, katmanlı tarihsel olayların ve kompleks politik ilişkilerin anlatılması hedeflemektedir. Araştırma, kısa ama mürekkep süreci açıklayabilmek için tarihi belgelere ve karşılaştırmalı bir yaklaşıma dayanmaktadır. Bu doğrultuda, çeşitli tarihsel yaklaşımlar ve kuramsal çerçevelerden faydalanarak elde edilen sonuçlar hakkında farklı perspektiflerin sunulması ön görülmektedir. Türk birliklerinin bölgeyi işgalden kurtarması ve Moskova ve Kars antlaşmaları ile toprak bütünlüğünün sağlanması gibi hadiseler de çalışmada ele alınmaktadır. Azerbaycan'ın bu süreçteki yardımları ve birleşme çabalarının önemi de bu cumhuriyetleri birleştiren bir diğer faktör olarak bu bağlamda incelenmiştir. Türk halkında oluşan ulus-devlet bilincinin de göz önünde bulundurulduğu bu çalışma, Türkiye ve Azerbaycan tarihlerini, tek taraflı yaklaşımlardan ziyade tarihi sürecin doğası zemininde anlamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the history of the Aras-Turk Republic and the Kars Republic is examined. The main objective of this study is to analyze the phenomenon of the establishment of nation-states and/or republics within the framework of the desires for freedom and independence, as well as the struggles of the mentioned republics. Additionally, the efforts of the Azerbaijan Republic to strengthen in the region, the defense of the independence of Nakhchivan with the assistance of the Turkish army, the establishment of the Kars Republic, and the activities of Ahıska, Ahılkelek, and Batum within this republic are explored. The study sheds light on political developments such as the arrival of British and American officials in the region to establish General Governorships. Despite focusing on a limited geography and a short period, the aim is to narrate layered historical events and complex political relationships. The research is based on historical documents and a comparative approach to explain the short but significant process. In this regard, the study anticipates presenting different perspectives on the results obtained by utilizing various historical approaches and theoretical frameworks. Events such as the liberation of the region from occupation by Turkish forces and the establishment of territorial integrity through the Moscow and Kars treaties are also addressed in the study. The importance of Azerbaijan's assistance and unification efforts during this process is examined as another factor that unites these republics. Taking into account the national consciousness that has developed among the Turkish people, this study seeks to understand the histories of Turkey and Azerbaijan in the context of the nature of historical processes rather than unilateral approaches.