Diş hekimine ilk kez başvuran 0-6 yaş arasındaki hastaların oral hijyen alışkanlıkları ile ilgili olarak ebeveynlerin bilgi seviyesinin değerlendirilmesi
Evaluation of parents'knowledge level regarding the oral hygiene habits of patients ages 0-6 years who visited the dentist for the first time
  1. Tez No: 852098
  2. Yazar: MUHAMMET HALİL BİLGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA CEREN TUĞUTLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız sağlığı, diş fırçalama, ebeveynler, tutum, Attitude, oral health, parents, toothbrushing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Erken çoçukluk çağı çürüğü prevalansının yüksek olması sebebiyle halen büyük bir halk sağlığı problemi olmaya devam etmektedir. Bu çürüklerin, doğru ağız hijyeni uygulamaları ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile önlenmesi önem taşımaktadır. Bu çalışmada, 0-6 yaş aralığındaki çocukların ilk diş hekimi ziyaretinin yaşı, nedenleri, çocukların ağız hijyen uygulamaları ve ebeveynlerinin ağız ve diş sağlığı konusundaki bilgi ve bilinç düzeyi seviyelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya kliniğe dental muayene ve tedavilerinin yapılması amacıyla başvuran 0-6 yaş arasındaki 355 çocuk hasta dahil edilmiştir. Hastaların ağız içi muayeneleri yapılarak, dmft skorları kaydedilmiştir. Sonrasında, toplam beş ana bölüm ve yirmi yedi çoktan seçmeli sorudan oluşan anket çocukların ebeveynlerine uygulanmıştır. Anket formunun birinci bölümü hastanın yaş ve cinsiyet gibi bilgilerini ve ikinci bölümü ailelerin sosyodemografik özelliklerini içerirken; üçüncü bölümü kliniğe başvurma sebepleri, dördüncü bölümü çocukların oral hijyen alışkanlıkları ve son bölümü ise ebeveynlerin dental sağlık ve oral hijyen konusundaki bilgi düzeyleri ve bu bilgileri edindikleri kaynak konusunda sorular içermektedir. Çalışma sonucunda, hastaların ortalama yaşı 4,5 olup %51,0'i erkeklerden, %49,0'u ise kızlardan oluşmaktaydı. En sık diş hekimine başvuru nedenleri sırasıyla; çürük (%49,6) ve ağrı (%34,1) iken, 13 hasta apse (%3,7), 1 hasta ise travma kaynaklı sağlık kurumuna başvurmuştu. Medyan dmft skoru 6 olup söz konusu skorlar 0 ile 20 arasında değişmekteydi. Hastaların %8,5'i henüz dişlerini fırçalamaya başlamamışken, %17,4'sinin 1 yaşından büyükken, %62,8'sinin ise 2 yaşından büyükken dişlerini fırçalamaya başladığı belirtilmiştir. Diş fırçalama yapan hastaların %16,6'sında anne veya babasının fırçalama konusunda yardımcı olmadığı, hastaların %51,4'ünün florlu bir macun kullandığı, %89,2'sinin ise manuel diş fırçası kullandığı belirlenmiştir. Ebeveynlerin, ağız ve diş sağlığı ile ilgili bilgi ve farkındalık başarı puanlarının ortalaması 55,5 (15,6-100,0) olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, eğitim seviyesi daha yüksek ebeveynlerin çocukları daha düşük dmft skoruna sahipken, diş hekimine de daha sıklıkla rutin muayene sebebiyle başvurdukları tespit edilmiştir. Sonuç olarak, okul öncesi çocuklarda çürük görülme oranı yüksekken, fırçalama alışkanlıklarında eksiklikler olduğu ve kliniğe en sık başvuru nedeninin de çürük varlığı olduğu tespit edilmiştir. Anne ve babaların eğitim seviyesi yükseldiğinde ise, ortalama dmft skorları düşerken; fırçalama alışkanlıklarının da daha iyi olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular ışığında, erken çocukluk çağı çürüklerinin önlenmesi için, ailelerin bilinçlendirilerek, rutin dental kontrollerin düzenli hale getirilmesi gerektiği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Due to its higher prevalence, early childhood caries continue to be one of the greatest community health problems. It is crucial to prevent this desease with accurate oral hygiene practices and regular dental checkups. In this study, it was aimed to evaluate the time and reasons for first dentist visits of children aged 0 to 6 years, as well as oral hygiene practices of these children and their parents' level of knowledge and consciousness concerning oral and dental health. The study included 355 pediatric patients aged 0 to 6 years who came to the dental clinic for dental examination and treatment. Intraoral examinations were performed and dmft scores were recorded. Then a survey including a total of five main parts and 27 multiple-choice questions was performed to the parents. The first part of the survey form included information about the patients such as age and gender. The second part included sociodemographic characteristics of the families. the third part included the reasons for coming to the clinic. The fourth part included oral hygiene habits of the children. The final part included questions about the parents' level of knowledge and consciousness concerning dental health and oral hygiene and the resources they had obtained that knowledge from. As a result of the study, the mean age of the patients was found to be 4.5 years. 51.0% of the patients were male and 49.0% were female. The most frequent reasons to come to the dentist were decay (49.6%) and pain (34.1%), respectively. Moreover, 13 patients had come for apsis (3.7%) and one patient for trauma. The median dmft score was 6 and the scores ranged from 0 to 20. Of the patients, 8.5% had not started toothbrushing yet, 7.4% had started toothbrushing after age one and 62.8% after age two. Of the patients brushing their teeth, 16.6% received no help from their parents with toothbrushing, 51.4% used fluorine toothpaste and 89.2% used a manual toothbrush. The parents' mean success score of knowledge and consciousness concerning oral and dental health was found to be 55.5 (15.6-100.0). In addition, the children of the parents with a higher level of education had lower dmft scores and they came to the dentist for routine examination more often. As a consequence, it was determined that prevalence of tooth decay was higher among preschool children and they had deficiencies in their brushing habits. The most frequent reason to come to the clinic was presence of decay. As the parents' level of education increased, children's mean dmft scores decreased and their brushing habits became better. In the light of these findings, it was suggested that awareness be raised among families and routine dental checkups be made regularly to prevent early childhood caries.