Asya kıtasının geleneksel güreşlerinin günümüzdeki güreşlere yansıması
Reflection of the traditional wrestlings of the asian continent to today's wrestling
  1. Tez No: 852142
  2. Yazar: YAVUZ SELİM ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Güreş, Spor, Kural, Ceza, Puan, Wrestling, Sport, Rule, Penalty, Point
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma, Asya kıtasına özgü geleneksel güreş formlarının tarih boyunca nasıl uygulandığını, güreşte kullanılan giysileri, teknikleri, tarihini ve kurallarını inceler ve bu özelliklerin günümüz güreşlerine nasıl etki ettiğini araştırır. Bu niteliksel çalışma, tarihi belgelerden yararlanarak Asya'nın geleneksel güreş stillerinin modern güreşlere olan etkisini keşfetmeyi hedefler. Örneğin, Oman'daki Almokabasah güreşi, itme ve çekme hareketleri gibi rakibin denge durumunu bozmayı amaçlayan teknikler içerir ve günümüz güreş müsabakalarında yaygın olan sportmenlik ruhunu yansıtan kazanan ve kaybedenin el sıkışmasını içerir. İran'ın Horasan bölgesinde yapılan Ba Choukhe veya Ba Cuxe güreşinde, mindere üç çağrıdan sonra çıkmayan güreşçi mağlup sayılır ve rakibini“par terre”pozisyonuna (eller ve dizlerin yerde olduğu durum) getiren güreşçiye yerde tutma karşılığında bir puan verilir. Bu, Greko-Romen ve Serbest Stil güreşlerinde benzer puanlama sistemine sahip olup, ülkemizde“parter”olarak adlandırılan pozisyonun kullanımını yansıtır. Özbekistan'ın Kurash güreşinde ve Türkiye'deki yağlı güreşte görülen, güreşçilerin maç başlamadan önce arenanın etrafında üç tur atmaları, müsabakaların ağırlık sınıflarına göre çocuklardan başlayıp yetişkinlere doğru ilerlemesi ve güreşin müzikle desteklenmesi gibi uygulamalar da benzerlik gösterir. Azerbaycan'ın Gules güreşi, davul ve zurna müziği eşliğinde, sporcuların kollarını yukarı aşağı sallayarak, omuzlarına üç defa dokunarak ve nazikçe selamlayarak saygılarını göstermeleriyle, yağlı güreşle büyük bir benzerlik taşır. Kırgızistan'ın Kurosh güreşinde, bir güreşçi güreşmeyi reddederse, modern güreşlerde olduğu üzere kaçan taraf uyarılır ve rakibi bir puan kazanır. Greko-Romen güreşinde olduğu gibi sekiz puanlık bir fark oluştuğunda, lider otomatik olarak kazanan ilan edilir. Türkmenistan'ın Goresh güreşi, üç uyarı sonucunda uyarıyı alan güreşçinin mağlubiyeti ile sonuçlanır, bu durum Greko-Romen ve serbest güreşteki kurallarla doğrudan örtüşür. Müsabakaların süresi de üç dakikadır. Moğolistan'ın Mongol Bokh güreşi, geleneksel olarak bir maçı kaybeden sporcuların elenmesi, yağlı güreşteki tek yenilgiyle elenme kuralıyla benzerlik gösterir. İran'ın pahlavani güreşi, Serbest Stil ve Greko-Romen güreşlerle büyük benzerlikler taşır, sporcular aynı tür mayoları giyer ve ek olarak dizlere kadar uzanan pahlavani pantolonları kullanılır, serbest stil güreşte olduğu gibi on puanlık farkla maç sonuçlanır ve minder dışı fırlatma veya itme hareketlerinde puanlar aynı şekilde verilir. Rusya'nın Sambo güreşi, ayaklar haricinde vücudun herhangi bir bölümünün mindere temas ettiği durumların yer pozisyonu olarak kabul edildiği ve bazı atışların yer pozisyonundan yapıldığında aynı puanların verilmediği Greko-Romen ve Serbest Stil güreşteki kurallara sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study examines how traditional wrestling forms specific to the Asian continent have been practiced throughout history, the clothing, techniques, history and rules used in wrestling, and investigates how these features affect today's wrestling. This qualitative study aims to explore the impact of Asian traditional wrestling styles on modern wrestling by using historical documents. For example, Almokabasah wrestling in Oman involves techniques aimed at disrupting the opponent's balance, such as pushing and pulling movements, and involves the winner and loser shaking hands, reflecting the spirit of sportsmanship prevalent in today's wrestling matches. In the Ba Choukhe or Ba Cuxe wrestling held in the Khorasan region of Iran, the wrestler who does not come to the mat after three calls is considered defeated, and the wrestler who puts his opponent in the“par terre”position (the situation where the hands and knees are on the ground) is given a point for keeping him on the ground. This has a similar scoring system in Greco-Roman and Freestyle wrestling and reflects the use of the position called“parter”in our country. Practices seen in Uzbekistan's Kurash wrestling and Turkey's oil wrestling are also similar, such as wrestlers taking three laps around the arena before the match starts, matches starting from children to adults according to weight classes, and wrestling being supported with music. Azerbaijan's Gules wrestling bears a great resemblance to oil wrestling, with athletes showing their respect by waving their arms up and down, touching their shoulders three times, and politely saluting, accompanied by drum and flute music. In Kyrgyzstan's Kurosh wrestling, if a wrestler refuses to wrestle, the defector is warned and his opponent earns a point, as in modern wrestling. When an eight-point lead occurs, as in Greco-Roman wrestling, the leader is automatically declared the winner. Turkmenistan's Goresh wrestling, after three warnings, results in the defeat of the wrestler who received the warning, which directly coincides with the rules in Greco-Roman and freestyle wrestling. The duration of the competitions is three minutes. Mongolia's Mongol Bokh wrestling, in which athletes are traditionally eliminated after losing a match, is similar to the rule of elimination by a single defeat in oil wrestling. Iranian pahlavani wrestling bears great resemblance to Freestyle and Greco-Roman wrestling, athletes wear the same type of leotards with the addition of knee-length pahlavani trousers, the match ends with a ten-point difference as in freestyle wrestling, and points are awarded for off-the-mat throwing or pushing movements. is given in the same way. Russia's Sambo wrestling has the same rules as Greco-Roman and Freestyle wrestling, where any part of the body other than the feet touches the mat is considered a ground position, and some throws are not awarded the same points when made from a ground position.