İç hastalıkları polikliniğine başvuran hastalarda başarılı yaşlanma ve mutluluk durumları arasındaki ilişki
The relationship between successful aging and happiness in patients admitted to the internal medicine outpatient clinic
  1. Tez No: 852156
  2. Yazar: CANSU YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER BALCI ALPARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Başarılı yaşlanma, Mutluluk, İç Hastalıkları Hemşireliği, Successful aging, Happiness, Internal Medicine Nursing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: İç hastalıkları polikliniğine başvuran hastaların başarılı yaşlanma ve mutluluk durumlarını incelemektir. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel anket çalışmamızın materyalini; Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Polikliniklerine 30.06.2022-01.12.2022 tarihleri arasında, bilişsel açıdan engeli olmayan, Türkçe iletişim kurabilen, 18 yaş ve üzeri, en fazla yönetilebilen bir kronik hastalığa sahip, günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirebilen ve ayaktan başvuran 492 birey oluşturmaktadır. Bireylere kişisel bilgilerin sorgulandığı 12 soruluk anket, Başarılı Yaşlanma Ölçeği ve Mutluluk Ölçeği anket metodu ile yüz yüze görüşülerek uygulandı. Araştırmada; normal dağılıma uyan verilerde iki grup için Bağımsız gruplarda t testi, ikiden fazla grup için ise ANOVA Varyans analizi kullanılmıştır. Başarılı yaşlanmanın mutluluk üzerine üzerinde etkisini belirlemek için Lineer Regresyon analizi kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde anlamlılık düzeyi p0.05). Araştırmaya katılan bireylerin öğrenim ve gelir durumları başarılı yaşlanmayı ve mutluluk durumunu etkilerken, meslek durumu sadece mutluluk durumunu etkilediği sonucu elde edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada iç hastalıkları polikliğine başvuran bireylerin başarılı yaşlanma ve mutluluk durumları arasında olumlu ve orta düzeyde ilişki saptanmıştır. Hemşire bireylerin başarılı yaşlanma ve mutluluk durumlarını bakımın kalitesini arttırmak amacıyla mutlaka değerlendirmelidir. Başarılı yaşlanma ve mutluluğun sağlanması için hemşirelerin topluma sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarının aşılanmasında danışmanlık yaparak toplumun bilgilendirilmesi sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the well-being and happiness levels of elderly patients attending the outpatient clinic for internal medicine. Methods: The material of our descriptive and cross-sectional survey study; Between 30.06.2022 and 01.12.2022, 492 individuals who did not have cognitive disabilities, could communicate in Turkish, were 18 years of age or older, had a maximum manageable chronic disease, could perform daily living activities and were admitted to Balıkesir Atatürk City Hospital Internal Medicine Outpatient Clinics on an outpatient basis. A 12-question questionnaire in which individuals were questioned about their personal information was applied by face-to-face interviews with the Successful Aging Scale and Happiness Scale survey method. Research; In the data that fit the normal distribution, t-test was used for two groups in independent groups and ANOVA analysis of variance was used for more than two groups. Linear Regression analysis was used to determine the effect of successful aging on happiness. The significance level was accepted as p0.05). It was concluded that while the education and income status of the individuals participating in the study affected successful aging and happiness status, the occupational status only affected the happiness status. Conclusions: In this study, a positive and moderate relationship was found between successful aging and happiness status of individuals who applied to internal medicine outpatient clinic. The nurse should definitely evaluate the successful aging and happiness status of individuals in order to increase the quality of care. In order to ensure successful aging and happiness, it should be ensured that the society is informed by counseling the nursing staff in instilling healthy lifestyle habits in the society.