Deprem deneyimi yaşamış yetişinlerde öz duyarlık ve psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between self-compssion and psychological resilience in adults who experienced an earthquake
- Tez No: 852219
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA SEMA BENGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Earthquake Experience, Self-Compassion, Psychological Resilience
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, deprem deneyimi yaşamış yetişkinlerde öz duyarlık ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkiyi detaylı bir şekilde inceleyerek, özgün bir çalışma ortaya koymaktadır. Ayrıca, bu çalışma, deprem gibi doğal afetlere maruz kalan toplumların psikolojik sağlamlık düzeyini anlamak ve bireylerin bu tür olaylara karşı direncini artırmak için bilimsel bir temel oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan 225 bireyin öz duyarlığı alt boyutları ve psikolojik sağlamlık değişkeni arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla pearson korelasyon analizi, değişkenlerin grup ortalamalarındaki farklılıkları görebilmek için iki gruplu değişkenlerde bağımsız örneklem t-testi, daha fazla gruplu değişkenlerde Kruskal Wallis-H analizi uygulanmıştır. Yapılan istatistiksel analizlere göre mevcut çalışmada, öz duyarlık düzeyi ile genel psikolojik sağlamlık arasında pozitif bir ilişkinin bulunduğunu göstermiştir. Bu, bireylerin kendilerine yönelik sevgi ve kabul düzeyi arttıkça genel psikolojik sağlamlıklarının da arttığını göstermektedir. Öz yargılama düzeyi ile genel psikolojik sağlamlık arasındaki negatif ilişkinin bulunduğunu göstermiştir. Kısa psikolojik Sağlamlık Ölçeği puanı Öz Sevecenlik, Bilinçlilik, Paylaşımın Bilincinde Olma puanlarını anlamlı ve pozitif yönlü yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study presents an original study by examining in detail the relationship between self-compassion and psychological resilience in adults who experienced earthquakes. Additionally, this study provides a scientific basis to understand the psychological resilience level of societies exposed to natural disasters such as earthquakes and to increase the resilience of individuals against such events. In order to determine the relationship between the self-compassion sub-dimensions of the 225 individuals participating in the study and the psychological resilience variable, Pearson correlation analysis was applied. In order to see the differences in the group averages of the variables, independent sample t-test was applied for variables with two groups, and Kruskal Wallis-H analysis was applied for variables with more groups. According to statistical analysis, the current study showed that there was a positive relationship between the level of self-compassion and general psychological resilience. This shows that as individuals' level of love and acceptance towards themselves increases, their general psychological resilience also increases. It has been shown that there is a negative relationship between the level of self-judgment and general psychological resilience. Brief Psychological Resilience Scale score significantly and positively predicts self-compassion, consciousness, and awareness of sharing scores.