Deprem sonrası yetişkinlerde sanat etkinliklerinin iyileştirici rolü
The healing role of art activities in adults after eartquakes
- Tez No: 920120
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN GİRGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, yetişkin, deprem, travma, iyileşme, Art, adult, earthquake, trauma, therapeutic
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Deprem gibi travmatik olaylara yol açabilecek doğal felaketler sonrasında afetzedeler sosyal hayatta karşılaştıkları zorluklarla baş edebilmede birtakım çözümlere gereksinim duyabilmektedirler. Sanat, yaşanılan bu travmatize edici olaylara çözüm araçlarından biri olarak düşünülebilir. Bu bağlamda sanatsal faaliyetler, travmatik olguların dışa vurulmasında etkili ve tıbbi tedavilere ek bir destek olarak görülebilir. Dolayısıyla sanatın travmayla başa çıkmadaki etkisini araştırmak oldukça önem arz etmektedir. Bu çalışmada, deprem sonrasında yetişkinler özelinde sanatsal faaliyetlerin iyileştirici rolünün araştırılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmanın çalışma grubunu depremi/artçıları yaşamış 40 yetişkin oluşturmaktadır. Çalışmada, içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu analizde katılımcılara yarı yapılandırılmış bireysel sorular sorulmuştur. Araştırma sürecinde katılımcıların verdiği cevapların derlenmesi ve analiz edilmesi sonucu,“Duygusal Deneyim”,“Zihinsel Deneyim”,“Sosyal Etkiler”olmak üzere 3 ana tema ve“Rahatlama Huzur”,“Duygusal Değişim”,“Kişisel Tatmin ve Mutluluk”,“Kişisel Tatmin ve Gelişim”,“Zihinsel Rahatlama ve Odaklanma”,“Toplumsal Uyum ve Bağlılık”ve“Sosyal Destek ve İlişkiler”olmak üzere 7 farklı alt tema ortaya çıkmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular, deprem sonrasında sanatsal faaliyetlerle uğraşmanın yetişkinlerde stres seviyelerinin azalmasına, rahatlamalarına, huzur bulmalarına ve sosyal bağlarının güçlenmesine katkı sağladığını göstermektedir. Sonuç olarak, sanatsal faaliyetlerin kaotik ve kriz dönemlerinde yetişkinlerin psiko-sosyal olarak rahatlaması için eğitim programlarına dahil edilmesi gerektiği çıkarımı yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
After natural disasters that may cause traumatic events such as earthquakes, disaster victims may need some solutions to cope with the difficulties they face in social life. Art can be considered as one of the solution tools to these traumatizing events. In this context, artistic activities can be seen as effective in the expression of traumatic phenomena and as an additional support to medical treatments. Therefore, it is very important to investigate the effect of art on coping with trauma. The aim of this study is to investigate the healing role of artistic activities for adults after the earthquake. The sample group of this study consisted of 40 adults who experienced the earthquake/after shocks. Content analysis method was used in the study. In this analysis, semi-structured individual questions were asked to the participants. During the research process, the answers given by the participants were compiled and analyzed and 3 main themes“Emotional Experience”,“Mental Experience”,“Social Effects”and 7 different sub-themes emerged:“Relaxation Peace”,“Emotional Change”,“Personal Satisfaction and Happiness”,“Personal Satisfaction and Development”,“Mental Relaxation and Concentration”,“Social Cohesion and Commitment”,“Social Support and Relationships”. The findings of the study show that engaging in artistic activities after the earthquake contributed to the reduction of stress, relaxation, peace of mind and strengthening of social ties of adults. As a result, it can be concluded that artistic activities should be included in educational programs for psycho-social relief of adults during chaotic and crisis periods.