Hematolojik maligniteli hastalarda granülosit transfüzyonu nötropeniden çıkışı hızlandırıyor mu?
Does granulocyte transfusion accelerate recovery from neutropenia in patients with hematologic malignancies?
- Tez No: 852301
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Granülosit, kemoterapi, lösemi, malignite, nötropeni, Granulocyte, chemotherapy, leukemia, malignancy, neutropenia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalışmamızda, Hematoloji-Onkoloji Hastanesi kliniğinde hematolojik malignite için tedavi gören ve rekombinant miyeloid büyüme faktörü tedavisine rağmen nötropenik olan hastalarda granülosit transfüzyonunun etkinliğini ortaya koymayı amaçladık. Retrospektif nitelikteki bu çalışmaya; Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji-Onkoloji Hastanesi'nde 01.01.2016-31.12.2022 tarihleri arasında tedavi gören hastalar dahil edilmiştir. Değerlendirme sırasında demografik veriler, hematolojik malignitenin alt tipleri, tedavi için verilen kemoterapi rejimleri, kullandıkları antimikrobiyal tedavi çeşitleri, nötropenik geçirilen gün sayısı, granülosit transfüzyonu öncesi ve sonrası klinik sonuç ve kan parametrelerindeki nötrofil sayısı değişimi incelendi. Yürüttüğümüz çalışmada; hastaların %56,9'u erkek cinsiyet, tanılarda en sık %65,3 ile Akut Miyeloid Lösemi, kemoterapi protokolü %61,1 oranında yüksek yoğunluklu protokoldür. Hastaların aldığı antimikrobiyal tedavi çeşitlerine bakıldığında %91,7 Gram-/+ en sık tedavi çeşididir. Hastaların %62,5'nin granülosit transfüzyonu sonrasında nötropeniden çıktığı ve %37,5'nin çıkamadığı veya ex olduğu görülmüştür. Kemoterapi verilmeden önce nötropenik olan hastaların granülosit transfüzyonu sonrası nötropeniden çıkma günlerinin daha yüksek olduğu (p=0,01) ve nötropeniden çıkma oranlarının daha düşük olduğu görülmüştür (p=0,04). Granülosit transfüzyonu sonrası nötropeniden çıkan grubun nötrofil sayılarının zamana bağlı değişimlerinin farklı olduğu görülmüştür. Çalışmada 3. gün nötrofil sayılarının 2. gün, 2 ve 1. gün düzeylerinin başlangıca göre anlamlı şekilde arttığı görülmüştür (p=0,01). Akut miyeloid lösemi tanılı hastaların granülosit transfüzyonu sonrası nötropeniden çıkma oranlarının daha düşük olduğu görülmüştür (p=0,03). Mevcut sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda, baktığımız örneklem açışından granülosit transfüzyonu nötropeniden çıkışı hızlandırıyor gözükmektedir. Ayrıca; hastanın tanısı, alınan kemoterapi cinsi ve granülosit transfüzyonunun verilme zamanı sonuçları etkileyen faktörler olarak değerlendirilmiştir. Ancak elde edilen veriler ışığında sonuçlarımızın tutarlılığının değerlendirmesi için daha fazla sayıda hasta içeren prospektif çalışmalar yapılması gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to determine the efficacy of granulocyte transfusion in patients who were treated for hematologic malignancy at the Hematology-Oncology Hospital clinic and who were neutropenic despite recombinant myeloid growth factor therapy. In this retrospective study, patients treated at Erciyes University Faculty of Medicine, Hematology-Oncology Hospital between 01.01.2016 and 31.12.2022 were included. Demographic data, subtypes of hematologic malignancy, chemotherapy regimens, types of antimicrobial therapy, number of neutropenic days, clinical outcome before and after granulocyte transfusion and neutrophil count changes in blood parameters were analyzed. In our study; 56.9% of the patients were male, the most common diagnosis was Acute Myeloid Leukemia with 65.3%, and the chemotherapy protocol was high intensity chemotherapy protocol with 61.1%. Regarding the types of antimicrobial treatment received by the patients, 91.7% Gram-/+ was the most common type of treatment. It was observed that 62.5% of the patients recovered from neutropenia after granulocyte transfusion and 37.5% did not recover or died. Patients who were neutropenic before chemotherapy were found to have a higher rate of days out of neutropenia after granulocyte transfusion (p=0.01) and a lower rate of recovery from neutropenia (p=0.04). It was observed that the time-dependent changes in neutrophil counts of the group emerging from neutropenia after granulocyte transfusion were different. In the study, it was observed that neutrophil counts on day 3, day 2, day 2 and day 1 levels increased significantly compared to the baseline (p=0.01). Patients with Acute Myeloid Leukemia had a lower rate of recovery from neutropenia after granulocyte transfusion (p=0.03). Considering the present results, it seems that granulocyte transfusion accelerates the recovery from neutropenia in our study sample. In addition, the diagnosis of the patient, the type of chemotherapy received and the time of granulocyte transfusion were evaluated as factors affecting the results. However, we believe that prospective studies with a larger number of patients should be conducted to evaluate the consistency of our results.