Çocukluk çağında granülosit süspansiyonu alan nötropenik hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of neutropenic patients receiving granulocyte suspension in childhood
- Tez No: 559698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. NEŞE YARALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Febrile neutropenia, child, infection, hematological disease, granulocyte transfusion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Hematolojik malignite nedeni ile uygulanan kemoterapiler ve hematopoetik kök hücre nakli, kemik iliği üretimini baskılamaktadır. Bu hastalarda ortaya çıkan febril nötropeni, morbidite ve mortaliteye yol açan, ciddi bakteriyel ve fungal enfeksiyonlara zemin hazırlar. Hastaların tedavi yönetiminde, nötropeni düzeltilmeli, uygun ve etkili antimikrobiyal ajan verilmelidir. Buna rağmen hastalarda, enfeksiyonlar kontrol altına alınamıyorsa granülosit transfüzyonu düşünülmelidir. Bu çalışmada, nötropenik çocuk yaş grubu hastalarda granülosit süspansiyonunun etkinliğini ve güvenilirliğini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Bu çalışmada, hematoloji kliniğimizde 2013-2017 yılları arasında tanı alan, 74 hastaya 107 FEN atağı sırasında uygulanan 343 granülosit transfüzyonu retrospektif olarak incelendi. Transfüzyonların sağkalıma, hematolojik ve klinik yanıta etkisi değerlendirildi. Bulgular: Hastalarımıza uygulanan ortalama GTx volümü 237±40 ml olup, GTx granülosit sayısı ortalama 2,8±1,3x1010/üniteydi. Hasta başına verilen granülosit süspansiyonu sayısı ortalama 4,6 ünite olarak saptandı. Febril nötropenik hastalarda, 343 transfüzyonun 88'inde (%25,7) klinik yanıt sağlandı. Hematolojik yanıt 343 transfüzyonun 163'ünde (%47,6) elde edildi. Hematolojik yanıt elde edilen GTx'larının 59'unda (%36) klinik yanıt da elde edildi. Klinik yanıt olmaksızın sadece hematolojik yanıt 104 GTx (%64) sonrasında görüldü. Klinik yanıt ile hematolojik yanıt arasında istatistiksel olarak zayıf anlamlı bir korelasyon saptandı (r= -0.221). Atak sonrasında ateşin 72 saat içinde normale dönmesi ve enfeksiyon bulgularının gerilemesi olarak tanımlanan klinik düzelme ise 107 febril nötropeni atağının 83'ünde (%78,5) sağlandı. Granülosit süspansiyonu genel olarak hastalarımız tarafından iyi tolere edildi. Kümülatif bir aylık sağkalım oranı %87,8 iken üç aylık sağkalım oranı ise %76,5 olarak tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda, hastalarımıza uygulanan granülosit transfüzyonları ile yüksek hematolojik yanıt oranı elde edildi. Klinik düzelme oranı ve sağkalım oranı da yüksek olarak değerlendirildi. Elde edilen bu sonuçlar, granülosit transfüzyonunun etkin ve güvenilir olduğunu gösterdi. Anahtar Kelime: Febril nötropeni, çocuk, enfeksiyon, hematolojik hastalık, granülosit transfüzyonu
Özet (Çeviri)
Aim: Chemotherapies and hematopoietic stem cell transplantation suppress bone marrow production. In these patients, febrile neutropenia causes severe bacterial and fungal infections, leading to morbidity and mortality. In the management of patients, neutropenia should be corrected and an appropriate and effective antimicrobial agent should be given. However, if infections cannot be controlled in patients, granulocyte transfusion should be considered. The aim of this study was to evaluate the efficacy and safety of granulocyte suspension in neutropenic children. Method: In this study, 343 granulocyte transfusions performed during 107 FEN episodes were evaluated retrospectively in 74 patients diagnosed in our hematology clinic between 2013-2017. The effect of transfusions on survival, hematological and clinical response was evaluated. Results: The mean GTx volume applied to our patients was 237 ± 40 ml and the mean GTx granulocyte count was 2,8 ± 1,3x1010/unit. The average number of granulocyte suspensions per patient was 4,6 units. Clinical response was achieved in 88 (%25,7) of 343 transfusions in febrile neutropenic patients. The hematological response was obtained in 163 (%47,6) of 343 transfusions. Clinical response was also obtained in 59 (%36) of the GTxs with hematological response. Only hematological response without clinical response was seen after 104 (%64) GTxs. Granulocyte suspension was generally well tolerated by our patients. The clinical improvement which was defined as the return of the fever to normal within 72 hours and the regression of the signs of infection after the attack, was achieved in 83 (%78,5) of the 107 febrile neutropenia attacks. Granulocyte suspension was generally well tolerated by our patients. The cumulative one-month survival rate was %87,8 and the three-month survival rate was %76,5. Conclusion: In our study, high hematological response rate was obtained with granulocyte transfusions. Clinical improvement rate and survival rate were also high. These results showed that granulocyte transfusion was effective and reliable.